16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Το μπαστούνι, μέσα από έναν αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, βρίσκει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και καθημερινές ιστορίες επιβεβαιώνουν την έφεση των Ελλήνων στην τεχνολογία.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα έξυπνο μπαστούνι για τυφλούς, το οποίο προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολυάριθμα προβλήματα.

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 2

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους.

Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να βρει εμπόδια πολύ προτού φτάσεις σε εκείνα.

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 3

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές.

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 4

Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να “διαβάσει” πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήστη δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, και στοχεύει ειδικά στη λύση προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 5

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 6

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 7

16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 8 16χρονος από την Ημαθία δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς - Εικόνα 9

Ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βήμα, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού, είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος του, που δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

[protothema] [emvolos]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ