Η ΙΚΕΑ γίνεται η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου που χρησιμοποιεί μόνο ποιοτικό βαμβάκι από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας

Η ΙΚΕΑ  από τον Σεπτέμβριο του 2015, χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μόνο βαμβάκι που προέρχεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, καθιστώντας την, την πρώτη αλυσίδα καταστημάτων λιανικού εμπορίου που το πετυχαίνει. 

Το βαμβάκι είναι μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη για την ΙΚΕΑ, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από πετσέτες μέχρι και καναπέδες. Ωστόσο οι συμβατικές βαμβακοκαλλιέργειες, χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών και νερού, αυξάνοντας έτσι το κόστος και κάνοντας δυσκολότερο τον αγώνα των αγροτών για την επιβίωση. Η πρωτοβουλία της ΙΚΕΑ να χρησιμοποιεί μόνο βαμβάκι από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας σημαίνει ότι οι αγρότες θα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αύξηση στα κέρδη τους. 

Ο Pramod Singh, Υπεύθυνος για το Βαμβάκι στην ΙΚΕΑ αναφέρει, «Φέτος είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το βαμβάκι στην ΙΚΕΑ. Πετύχαμε τον στόχο μας ώστε το 100% του βαμβακιού που χρησιμοποιούμε, να παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της επόμενης μας πρόκλησης   να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό στο 100% και να βρούμε ακόμα περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς βαμβακιού σε όλο τον κόσμο, ώστε να χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. 

Στο βαμβάκι που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας περιλαμβάνεται το  βαμβάκι που καλλιεργείται με βάση τις προδιαγραφές του προτύπου Better Cotton, από αγρότες που εργάζονται για αυτήν την πρωτοβουλία και το βιώσιμο βαμβάκι των ΗΠΑ.  Από τον Σεπτέμβριο του 2015 κι έπειτα, όλο το βαμβάκι που χρησιμοποιείται στα προϊόντα ΙΚΕΑ προέρχεται από αυτές τις πηγές, μολονότι ένας πολύ μικρός αριθμός προϊόντων που παράγονται από συμβατικό βαμβάκι, πριν από το διάστημα αυτό, θα είναι ακόμη διαθέσιμος στα καταστήματα μέχρι να εξαντληθεί. Η ΙΚΕΑ προμηθεύεται βαμβάκι κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν, την Τουρκία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. 

Το ορόσημο αυτό, αποτελεί μέρος ενός μακρινού ταξιδιού που στόχο έχει να μεταλλάξει τη βιομηχανία παραγωγής βαμβακιού. Το 2010, η ΙΚΕΑ σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και άλλους κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθησε στη δημιουργία του Better Cotton Initiative (BCI). 

H Paola Geremicca, (Διευθύντρια Επικοινωνίας και Χορηγιών, BCI) δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την ΙΚΕΑ. Την επικροτούμε για τον τόσο φιλόδοξο στόχο της και θέλουμε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες εταιρίες λιανικού εμπορίου και επιχειρήσεις. Η δέσμευση της ΙΚΕΑ, μας βοηθά να εκπληρώσουμε την αποστολή μας που είναι η καθιέρωση της χρήσης του βαμβακιού που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. 

«Είναι πολύ πιθανό το βαμβάκι που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας σε όλα τα προϊόντα ΙΚΕΑ, να αλλάξει τις πρακτικές στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού, αφού υποδεικνύει ξεκάθαρα τις επιχειρηματικές δυνατότητες της βιωσιμότητας» δηλώνει ο Richard Holland, (Διευθυντής, WWF Πρωτοβουλία για τον μετασχηματισμό της αγοράς). «Χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΙΚΕΑ, αλλά το ορόσημο αυτό αποδεικνύει  ότι αυτό που είναι καλό για τους ανθρώπους και τη φύση είναι εξίσου καλό και για τις επιχειρήσεις». 

Η ΙΚΕΑ, μαζί με τους συνεργάτες της θέλει να κάνει το βαμβάκι από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας προσιτό και ακόμα καλύτερο για το περιβάλλον και τους παραγωγούς του.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ