Ο πρόσφυγας που έτρεξε με την Ολυμπιακή Φλόγα -Με την ελληνική σημαία στο χέρι [εικόνες & βίντεο]

Τα πάντα στη ζωή του ανατράπηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά τρέχοντας με την Ολυμπιακή Φλόγα στο χέρι, έστειλε το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω. Ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, όπως και αυτός.

Ο Ιμπραχίμ αλ-Χουσεΐν είναι ο Σύρος πρόσφυγας που το απόγευμα της Τρίτης έτρεξε με την Ολυμπιακή Φλόγα στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα, παραλαμβάνοντάς την από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο.

Με την ελληνική σημαία στον καρπό του και λίγο αμήχανος μέσα στο μικρό χάος που προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους που ήθελαν να απαθανατίσουν τη στιγμή, ο 27χρονος χαμογελούσε πλατιά, κάνοντας όνειρα για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες με τα ελληνικά χρώματα.

Κάποτε, κολυμπούσε αμέριμνος στη Συρία, κάνοντας όνειρα για την αθλητική σταδιοδρομία του. Σε έναν βομβαρδισμό, ο Ιμπραχίμ έχασε τμήμα του δεξιού ποδιού του και αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και έκανε το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς την Σάμο το 2014.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε άνθρωπο που ήταν αθλητής στη χώρα του και αναγκάστηκε να φύγει, να γίνει πρόσφυγας. Μην μένετε στον καταυλισμό δίχως να κάνετε τίποτα. Βγείτε, δουλέψτε για να κάνετε πραγματικότητα το όνειρό σας», είπε ο Ιμπραχίμ αλ-Χουσεΐν, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο. Στην Ελλάδα, συνεχίζει να ζει και εκείνος το αθλητικό του όνειρο. Προπονείται με ομάδα κολύμβησης, αλλά παίζει και σε ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο.

Ο Σύρος επιλέχθηκε για τη λαμπαδηδρομία, καθώς η ΔΟΕ θέλησε να στρέψει την προσοχή του κόσμου στην προσφυγική κρίση. Αλλωστε, ομάδα προσφύγων αναμένεται να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο αυτό το καλοκαίρι και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χρηματοδοτεί την προετοιμασία 43 υποψηφίων για αυτήν.  

Ο αλ-Χουσεΐν δεν είναι ανάμεσά τους, αλλά δήλωσε ότι ελπίζει να δώσει το παρών στη διοργάνωση, με τα ελληνικά χρώματα. «Ελπίζω πραγματικά να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, αλλά με την Ελλάδα. Λατρεύω την Ελλάδα», είπε γελώντας στο Reuters.

Το πρώτο βήμα θα το κάνει σε λίγες ημέρες, όταν θα πάρει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να πάει στο Ρίο», είπε από την πλευρά του ο Σπύρος Καπράλος.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ