6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι.

Όλοι το έχουμε περάσει: πίνουμε λιγάκι παραπάνω ένα βράδυ και ξυπνάμε με hangover την επόμενη μέρα. 

Το αίσθημα της μέθης δεν είναι παρενέργεια του hangover, οφείλεται στον ανήσυχο ύπνο εξαιτίας του αλκοόλ.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα0

Όποιος έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκόολ, ξέρει ότι γρήγορα αποκοιμιέται. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί να μπούμε σε κατάσταση βαθύ ύπνου 8 λεπτά νωρίτερα από το κανονικό.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα1

Το να αποκοιμηθούμε τόσο γρήγορα δε σημαίνει όμως ότι θα έχουμε 8 λεπτά παραπάνω ύπνου, καθώς όλες οι αρνητικές παρενέργειες του ύπνου σε μέθη θα αρχίσουν να δρουν τη στιγμή που μπούμε στο δεύτερο μισό του κύκλου ύπνου. Το αλκοόλ μας κάνει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα,  αλλά μόνο επειδή έχουμε λιγότερο ξεκούραστο ύπνο που τόσο πολύ χρειάζεται το σώμα μας.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα2

Όταν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό μας, το σώμα ξεχνάει να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι καρδιακός παλμός παραμένει αυξημένος κατά 13 χτύπους. Μιας και το νευρικό σύστημα δεν ηρεμεί το βράδυ, νιώθουμε λιγότερο ξεκούραστοι όταν ξυπνάμε.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα3

Σε ένα τυπικό βράδυ, βιώνουμε 5-7 κύκλους ύπνου REM, και το σώμα μας χρειάζεται αυτούς τους τονωτικούς κύκλους REM για να αντιμετωπίσει το άγχος και τα συναισθήματα που βιώσαμε τη προηγούμενη μέρα. Το αλκοόλ μειώνει δραστικά τους κύκλους ύπνου REM σε μόλις έναν ή δύο, που είναι και ο λόγος που νιώθουμε κουρασμένοι το επόμενο πρωί μετά από μια βραδιά με αρκετό αλκοόλ.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα4

Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Michael Breus, το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για υπνοβασία, για ροχαλητό και να μιλάτε στον ύπνο σας.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα5

Αν πιείτε μερικά ποτηράκια παραπάνω, τότε είναι πιο πιθανό να στριφογυρίζετε όλο το βράδυ. Ναι μεν θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε στις 4-6 το πρωί. Αυτό το πρωινό ξύπνημα συμβαίνει επειδή το νευρικό σας σύστημα δεν έχει μέχρι τώρα ηρεμήσει.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα6

Μετά από ένα τόσο ανήσυχο ύπνο, το μόνο που θέλετε είναι να συνεχίσετε να κοιμάστε, αλλά το νευρικό σας σύστημα δε σας αφήνει. Γι” αυτό ξυπνάτε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά ξυπνάτε νιώθοντας χάλια.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα7

Τώρα ξέρετε το λόγο που δε μπορείτε να ξεκουραστείτε επαρκώς μετά από ξενύχτι με αλκοόλ. Παν μέτρον άριστον και προσοχή στο αλκοόλ, ειδικά αν οδηγείτε.

6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι. - Εικόνα8
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ