Τη Δευτέρα η εξέταση ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών -Επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν την Κυριακή

Αμεσότατα αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές Αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου που έχει προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα αναμένεται να φθάσει στον Έβρο, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του πρώτου.

Όσον αφορά στους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες που αιτήθηκαν άσυλο, η διαδικασίαΤ για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές.

Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ