Ελικόπτερα Απάτσι στα Δωδεκάνησα για να μην περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι πραξικοπηματίες

Ναυτικό, αεροπορία και στρατός ξηράς «σαρώνουν» τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Οι εντολές που έχουν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να εντοπίσουν Τούρκους στρατιωτικοί που έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος και να τους αποτρέψουν από το να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι πως στην περιοχή των Δωδεκανήσων έχουν μεταφερθεί επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache, καθώς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα από δύο βρίσκονται σε Κω, Λέρο και Ρόδο. 
Συγκεκριμένα 6 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache και ένα επιπλέον ελικόπτερο τύπου Super Puma βρίσκονται στην περιοχή σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες προκειμένου να σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα μονάδα των καταδρομών έχει αναπτυχθεί σε επίκαιρες θέσεις.
Την ίδια στιγμή πλοία του πολεμικού Ναυτικού που έχουν ενισχυθεί με ηλεκτρονικά μέσα σαρώνουν τη θαλάσσια περιοχή. 
Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «όχι εύκολη», η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ προσεκτικά, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να γίνει μέρος του προβλήματος. Ηδη το ζήτημα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Γι αυτό και το Ενοπλες Δυνάμεις που επιτηρούν τα σύνορα ενισχύθηκαν σημαντικά προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως Τούρκοι στρατιωτικοί που θέλουν να αυτομολήσουν στην Ελλάδα.  

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»
Οπως αναφέρει και tovima.gr δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.Mε βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ