Παρέμβαση από την Εισαγγελέα για την μετάφραση του βουλεύματος στην υπόθεση Siemens

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για την μετάφραση του βουλεύματος, το οποίο αριθμεί 4.500 σελίδες, από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ενός βουλεύματος, που η μη ολοκληρωμένη μετάφρασή του, οδήγησε το δικαστήριο στην απόφαση της επ’αόριστον αναβολής της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, από το 2005…

Με την παραγγελία της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο να διαβιβάσει άμεσα το βούλευμα στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση και αφού συνεννοηθεί με τους αρμοδίους να θέσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σε δύο γλώσσες, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά.

Οι δυσκολίες ωστόσο παραμένουν καθώς η μεταφραστική υπηρεσία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων… Στο έγγραφο που κοινοποιούσε μάλιστα η εν λόγω υπηρεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «λόγω αυξημένου όγκου εργασίας των συνεργαζόμενων ιδιωτών μεταφραστών, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις Αρχές για επείγοντα αιτήματα, κυρίως για την αγγλική, βουλγαρική και γερμανική γλώσσα». Επίσης, το έγγραφο ανέφερε πως «καθυστερήσεις θα παρατηρούνται και στη γαλλική, ιταλική και πορτογαλική γλώσσα, κατά το διάστημα της θερινής περιόδου και συγκεκριμένα έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους».

Μάλιστα, όπως σημείωνε η Μεταφραστική Υπηρεσία «οι μεταφραστές της αγγλικής έχουν χρεωθεί με μεγάλο όγκο δουλειάς έως το τέλος Ιουλίου, αδυνατώντας να αναλάβουν νέα αιτήματα. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι θερινές άδειες, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν τον Αύγουστο, όπου θα είναι περιορισμένη η δυνατότητα ανταπόκρισης».

Από το περιεχόμενο του εγγράφου προκύπτει με σαφήνεια πως η μετάφραση του βουλεύματος της Siemens θα καθυστερήσει, με κάποιους να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4-5 μήνες. Συνεπώς, η δίκη των 64 κατηγορουμένων δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπόμπολης έθεσε στο αρχείο την αίτηση κατηγορουμένου πρώην  στελέχους του ΟΤΕ για την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία αναβλήθηκε αορίστως η εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο κατηγορούμενος Γ. Καραπλής, ζήτησε από την εισαγγελία να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η επίδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους». Ο αντεισαγγελέας ωστόσο είχε την άποψη ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης για αναβολή της δίκης, καθώς έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία…

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ