Στην Κρήτη για αποκατάσταση διάσημος κοσμοναύτης -Γιατί επέλεξε το ελληνικό νησί [εικόνες]

Έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κρήτη, ο κοσμοναύτης και μάλιστα ο πιο πιστός ένοικος του διαστημικού λεωφορείου Σογιούζ, και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο 55χρονος Ουκρανικής καταγωγής Γιούρι Μαλέντσεκο. 

Η Κρήτη επιλέγεται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, από τη Ρωσική αεροδιαστημική, ως κέντρο αποκατάστασης ενός Κοσμοναύτη.

Ο Ουκρανός κοσμοναύτης, έφτασε λίγο μετά τις 5 απόγευμα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” αρκετά ευδιάθετος, χαμογελαστός και προσιτός, συνοδευόμενος από την αγαπημένη του σύζυγο.

Σε δηλώσεις του ο 55χρονος Γιούρι Μαλέντσεκο τόνισε ότι έβλεπε την Κρήτη από το διάστημα και του άρεσε πολύ, γι’ αυτό και την επέλεξε ως τόπο αποκατάστασης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, εντυπωσιάστηκε από τα πολύ καθαρά νερά της. Τόνισε επίσης ότι του αρέσει πολύ το κλίμα εδώ.

Ο κ. Μαλέντσεκο αναφέρθηκε επίσης στις διεθνικές αποστολές του, στην μετέπειτα αποκατάστασή του, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο, ενώ είπε ότι επιθυμία του είναι τώρα να ξεκουραστεί.

Ο Ουκρανός κοσμοναύτης, μαζί με τη σύζυγό του, θα μείνει τρεις εβδομάδες στην Κρήτη, τώρα θα μεταβεί στη Γεωργιούπολη και μετά θα επιστρέψει Χερσόνησο, για την αποκαστάστασή του.

Η αποκατάσταση του κοσμοναύτη

Το πρόγραμμα αποκατάστασης σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει παραμονή του Κοσμοναύτη και της εξειδικευμένης στην αποκατάσταση του αποστολής (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, γυμναστές), σε Γεωργιούπολη, Χανιά και Χερσόνησο.

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο, είναι από τους πιο γνωστούς κοσμοναύτες, 55 ετών, Ουκρανός, όπως δηλώνει το επίθετό του και μόλις πριν ένα μήνα περίπου επέστρεψε στη Γη. Επέμεινε ο ίδιος για Ελλάδα και Κρήτη.

Έχει μείνει εκτός των άλλων στην ιστορία, γιατί χωρίς την άδεια της υπηρεσίας του, που είναι υποχρεωτική, αφού ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα γυναίκα του, ρωσικής επίσης καταγωγής, όταν ήταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσω τηλεδιάσκεψης! Η συνέχεια της καριέρας του δείχνει ότι δεν επηρεάστηκε από αυτήν την “κόντρα”.

Την “ειδική αποστολή” του Κοσμοναύτη στη Κρήτη, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες του στη γήινη ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, με την Κρήτη να θεωρείται βιοκλιματικά από τα καλύτερα σημεία του πλανήτη για μία τέτοια διαδικασία, θα συνοδεύει και ο επί δεκαετίες Έλληνας ανταποκριτής στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Δεύτερη φορά κοσμοναύτης στην Κρήτη!

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που κοσμοναύτης εκ της Ρωσίας επισκέπτεται το νησί μας.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη ακριβώς έναν χρόνο πριν, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης της υγείας του μετά από 7μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο Αντόν Σκαπλέροφ συνοδευόταν από τη σύζυγό του, το γιατρό του, το γυμναστή του και τον Έλληνα δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό. Ο Ρώσος κοσμοναύτης που επέλεξε την Κρήτη για να πραγματοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του, που υποβάλλονται όλοι οι κοσμοναύτες όταν επιστρέφουν στη γη μετά από πολύμηνη παραμονή στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης είχε ανακοινώσει μάλιστα ότι η Κρήτη συνεργάζεται με το διαστημικό πρόγραμμα, και τον διεθνή διαστημικό σταθμό, καθώς όπως εξήγησε όταν προσγειώνεται στη γη η «κάψουλα» που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, προηγούνται μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων, από επιστήμονες Ρώσους που έρχονται στην Κρήτη για το σκοπό αυτό.

Πηγή: neakriti.gr

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ