Τον ήρωα που περιμένεις να σε σώσει θα τον βρεις μέσα σου

Η αξία των ανθρώπινων σχέσεων είναι ανεκτίμητη για κάθε άνθρωπο. Όσο κι αν λες και παλεύεις να πείσεις κυρίως τον εαυτό σου κι ύστερα τους άλλους ότι δεν έχεις ανάγκη κανένα, οι άνθρωποι θα είναι πάντα απαραίτητη αξία στη ζωή σου. Κανείς ποτέ δε λάτρεψε περισσότερο τη μοναξιά αφού γλυκάθηκε απ’ τους ανθρώπους.

Είναι όμως εκείνοι οι ίδιοι που σε πλήγωσαν πολλάκις, σε πόνεσαν, σου γκρέμισαν ελπίδες κι όνειρα. Κάθε σχέση όμως είναι μοναδική όπως κάθε άνθρωπος. Κανένας πόνος, καμία αγάπη, συμπάθεια, έγνοια δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.

Ναι, οι άνθρωποι είναι ανεκτίμητοι στη ζωή σου, είναι όμως κάπως παράλογο να ψάχνεις έναν μονάχα άνθρωπο που θα συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα εκείνα που θεωρείς εσύ ευτυχία. Έναν εpαστή, προστάτη, στυλοβάτη, ψυχολόγο, σωτήρα, παρορμητικό και συγκρατημένο, συναισθηματικό και σκληρό, ένα τέλειο με σοβαρά ζητήματα διπολισμού.

Και για σκέψου πόσες σχέσεις εγκατέλειψες, πλήγωσες και πρόδωσες επειδή ο σύντροφός σου τα απαιτούσε όλα αυτά κι εσύ δεν ήξερες πού να κρυφτείς. Αντί να αναζητάς έναν ήρωα στα πρόσωπα όλων εκείνων των υπέροχων πλασμάτων της ζωής σου, μήπως να κοιτάξεις μέσα σου για όλα εκείνα που ονειρεύεσαι. Όλα αυτά κρύβονται μέσα σου.

Είναι πολύ ψυχοφθόρο να αναζητάς εμμονικά έναν ουτοπικό ήρωα, η δημιουργία ενός τέτοιου όμως είναι μια μαγική εμπειρία που σε φέρνει πολύ πιο κοντά στην ευτυχία όπως την είχες φανταστεί.

Μην πάψεις να αγαπάς τους ανθρώπους για να μάθεις να αγαπάς εσένα. Βρες εκείνο το ταραχοποιό στοιχείο που έχεις μέσα σου και το ανώριμο παιδάκι και τον ώριμο αξιόλογο άνθρωπο που δεν κολλά σε προκαταλήψεις, ζήλειες και κόμπλεξ και σώσε τον κόσμο, αυτό που σαν παιδί ονειρευόσουν μα μεγαλώνοντας ξέχασες.

Κάποιος κάποτε σε έπεισε πως δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο κι εσύ το πήρες και το πίστεψες, το έκανες κομμάτι σου και προτίμησες να κρυφτείς πίσω από ξεπεσμένους σωτήρες κι αδιέξοδες σχέσεις, για να μείνεις τελικά μόνος και προβληματικός.

Μα και ποιος δεν είναι έτσι, όλοι μόνοι και σίγουρα όλοι προβληματικοί. Γιατί λοιπόν να απαιτείς από έναν τρίτο να γίνει ο ήρωας που θα σου ταράξει το μυαλό και θα σου προκαλεί θαυμασμό και ρίγη; Γίνε εσύ αυτός ο άνθρωπος. Ξέρω, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις φοβίες και να βγεις στον κόσμο με θράσος ορθώνοντας και ταράζοντας τους ήσυχους και ίσως κάπως θλιβερούς ανθρώπους όπως εσύ. Για σκέψου όμως πόσοι είναι εκείνοι που διψούν για έναν ήρωα κι έναν φωτεινό άνθρωπο που θα τους χαρίσει φως.

Μην περιμένεις να σε πλησιάσουν οι αυτόφωτοι άνθρωποι αν εσύ είσαι διψασμένος και σκιερός, ποιος θέλει να χαραμίσει τη λιακάδα του για λίγη μιζέρια; Εσύ όχι, οι άλλοι γιατί να θέλουν;

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και να το βάζεις τόσο ψηλά όσο του αξίζει, γίνε ο ήρωάς σου και μην απαιτείς απ’ τους άλλους να γίνουν αυτό ακριβώς που δεν ήσουν εσύ ποτέ για εκείνους. Μη χαραμίζεις τη λιγοστή ενέργεια και σιγουριά του χαρακτήρα σου προς αναζήτηση ενός ελλιπή ήρωα που πασχίζει τελικά ανώφελα να μπατάρει για να μοιάζει με το όνειρό σου. Φτιάξε τον δικό σου ήρωα και γίνε εσύ αυτό που θα ήθελες από όλους τους άλλους.

Αν γίνεις ο ήρωας της ζωής σου, ο καλύτερος φίλος σου, ο στυλοβάτης, ψυχολόγος κι όλα τα συναφή, οι άνθρωποι ξαφνικά αποκτούν άλλο νόημα. Είναι πια ευκαιρίες κι όχι προτεραιότητες. Ναι, εξακολουθούν να είναι ανεκτίμητοι, ωστόσο, τους φιλτράρεις με λιγότερη επιείκεια, γίνεσαι επιλεκτικός. Δεν αναζητάς πια έναν ήρωα κι έναν έpωτα ή έναν φίλο που θα σε πάρει απ’ το χέρι για να σου δείξει τον κόσμο μα αποζητάς κάποιον που να είναι αντάξιος του ήρωα που κρύβεις μέσα σου.

Ο ήρωάς σου λοιπόν είναι εκεί μέσα σου, λίγο πιωμένος, λίγο κοιμισμένος και κάπως ανυπόμονος να έρθει να σε σώσει, να αποτινάξει κάθε απελπισία, κάθε ανασφάλεια και κάθε εξάρτηση από σκάρτους ανθρώπους και περιττές προσπάθειες γιατί έχει να σου δείξει πολλά και περιμένει να ταράξετε μαζί την πραγματικότητα. Κι αν δεν αλλάξετε τον κόσμο, δεν τρέχει τίποτα, τουλάχιστον εσύ είσαι πια ένας μικρός ήρωας για σένα και μόνο.

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάνας Μάργαρη: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή:pillowfights.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ