Ο καλύτερος σου φίλος μπορεί να είναι μόνο ένας

Σου χαμογέλασε ένας άγνωστος στο δρόμο και χάρηκες τόσο που δεν μπορούσες να πάρεις ανάσα. Πήρες την αύξηση που περίμενες από τότε που υπήρχαν λεφτά στην Ελλάδα. Μπήκες στο τζιν που φορούσες στην πενταήμερη του λυκείου. Βρήκες ποιο ήταν το τραγούδι που σου είχε κολλήσει στο μυαλό από τον προηγούμενο χειμώνα και δεν έλεγε να ξεκαρφωθεί απ’ το κεφάλι σου. Ποιον παίρνεις τηλέφωνο; Μπορείς να πάρεις μόνο έναν. Ποιος θα είναι λοιπόν;

Θα είναι ο καλύτερός σου φίλος. Αυτός που σκέφτεσαι τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις λέξεις. Αυτός που ξέρει πόσο παράξενος είσαι στον έpωτα και τι ακριβώς σκοπεύεις να αγοράσεις με την αύξηση που περιμένεις. Εκείνος που σε νιώθει για το τζιν που δε σου κάνει πια, για τις βλακείες που βασανίζουν το μυαλό σου, εκείνος που σηκώνει πάντα το τηλέφωνο και δε σε αφήνει να βρίζεις μετρώντας αναπάντητες κλήσεις. Εκείνος που πιάνει τη διάθεσή σου από τα αυτοκόλλητα που του στέλνεις στο messenger.

Φίλοι, γνωστοί, παρέες υπάρχουν πολλοί και πολλές. Καλύτερος φίλος όμως, αυστηρά και μοναδικά ένας. Η θέση είναι μονή, δε χωράει παραπάνω. Μετά πάει η δεύτερη. Κι εδώ δε χωράνε ισοβαθμίες, ισοπαλίες κι άλλες ισο-δεν-ξέρω-τι. Μπορεί να το λέμε μερικές φορές πως εμείς έχουμε δύο και τρεις καλύτερους φίλους αλλά στ’ αλήθεια δε συμβαίνει ποτέ αυτό. Μπορεί ο δεύτερος να διαφέρει κατά κλάσματα δευτερολέπτου από τον πρώτο. Παραμένει όμως δεύτερος. Και τελικά καλύτερος φίλος είναι μόνο ένας.

Κι αν δεν πιστεύετε, ακολουθεί παράδειγμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που μπορεί να σας θυμίσει πραγματικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Έστω πως είστε ελεύθερος -θα καταλάβετε γρήγορα γιατί κάνουμε αυτήν την υπόθεση- κι έστω πως κερδίσατε μόλις ένα ταξίδι για δύο, ας πούμε, στην Κούβα. Οκ, ίσως το παράδειγμα ξέφυγε λίγο αλλά θα έρθουμε στο προκείμενο ευθύς αμέσως. Ποιον θα πάρετε μαζί σας; Ε αυτός είναι ο καλύτερος από τους καλύτερούς σας φίλους. Αυτός που διαλέγετε πάντα να είναι ο συν ένας σας κι αν δεν μπορεί να γίνει, προτιμάτε να μην κουνηθείτε απ’ τον καναπέ παρά να διαλέξετε κάποιον άλλον.

Στον καλύτερο φίλο δε θα χαλάσεις ποτέ χατίρι, δε θα αφήσεις κλήση ή μήνυμα αναπάντητο που να καίγεται ο κόσμος όλος. Θα ακυρώσεις τα πάντα για να βρεθείτε, ανάμεσα σ’ εκείνον κι οποιονδήποτε άλλον δε θα χωράει ούτε βλεφάρισμα αμφιβολίας για το ποιον θα επιλέξεις. Είναι αυτός που σκέφτεσαι πρώτο για να μοιραστείς τα νέα της ημέρας, τη συνομιλία που είχες με το αίσθημα και το πιο αστείο πράγμα που σου συνέβη. Εσύ ξέρεις ποιος είναι αυτός ο ένας καλύτερος φίλος κι ας δειλιάζεις να το παραδεχτείς δυνατά για να μην παρεξηγηθούν οι υπόλοιποι φίλοι σου.

Είναι αυτός που σε βγάζει χάλια φωτογραφίες αλλά δε σε νοιάζει τι θα τις κάνει και πού θα τις χρησιμοποιήσει. Εμφανίζεται σε όλα σου τα σόσιαλ πάνω–πάνω. Το όνομά του βρίσκεται παντού στο κινητό σου και μαζί του έχεις τις περισσότερες ηλίθιες σέλφι απ’ ότι με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Δε σε κρίνει, δε σε ντρέπεται, δε σε φοβάται. Κι εσύ το ίδιο. Απλώς είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι κι όταν λες πως δεν τον χρειάζεσαι. Όλοι ξέρουν γι’ αυτόν και καταλαβαίνουν πως δεν αξίζει καν να προσπαθήσουν να χωθούν ανάμεσά σας.

Ξεκινάτε κουβέντες και τις συνεχίζετε μετά από μήνες σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ξέρετε το γούστο του άλλου σε ανθρώπους, φαγητό, ρούχα ακόμα και συνδετήρες. Το σπίτι του καλύτερού σας φίλου είναι σαν δικό σας σπίτι, αγαπάτε το σκύλο του όπως ακριβώς και τον δικό σας. Ντύνεστε παρόμοια σαν να είστε μονοζυγωτικά δίδυμα και βλέπετε τον κόσμο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μπορεί να μην κουβαλάτε την ίδια τρέλα, αλλά σίγουρα η τρέλα του ενός συμπληρώνει την τρέλα του άλλου.

Μπορεί να ακούγεται παιδικό, απόλυτο και στενόμυαλο αλλά είναι και πέρα για πέρα αληθινό. Εννοείται πως όλοι οι φίλοι είναι ευλογία κι όσο περισσότερους μπορούμε να έχουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε. Όταν λέμε «φίλος» όμως, ένα μόνο πρόσωπο θα έρχεται πρώτα στο μυαλό μας. Μπορεί ανά διαστήματα στη ζωή μας το πρόσωπο αυτό να αλλάζει, αλλά πάντα θα είναι μόνο ένα σε κάθε δεδομένη στιγμή. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να πεις δύο ονόματα ταυτόχρονα κι αυτό που θα λες πρώτο έχει σίγουρα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου.

Με τον καλύτερό σου φίλο σε ενώνει ένα δέσιμο που δεν έχεις με τους υπόλοιπους. Μια τηλεπάθεια, μια απομακρυσμένη σύνδεση χωρίς κωδικό εισόδου, μια πόρτα που ανοίγει μόνο με το δικό σου και το δικό του δαχτυλικό αποτύπωμα. Κι αυτή η επικοινωνία είναι σπάνιο να πετύχει ακόμα και μία φορά. Μακάρι να καταφέρναμε να την έχουμε με όλους τους ανθρώπους στη ζωή μας. Η φιλία είναι δώρο όπως και να ‘χει. Πρώτος, δεύτερος, δεν έχει καμιά σημασία. Η φιλία είναι φιλία. Χαρείτε την λοιπόν και προσπαθήστε γι’ αυτήν. Να είστε καλύτερος φίλος από ότι ήσασταν χθες, κι ας μη γίνετε ο καλύτερος φίλος κάποιου σήμερα. Μπορεί να είστε πιο τυχεροί αύριο.

Πηγή:pillowfights.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ