Γιατί τα γεννhτικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά;

Αρχαία Ελλάδα

Αν έχεις βρεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Λούβρο, στο Βρετανικό μουσείο, ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν αρχαία αγάλματα ως εκθέματα, σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι τα μόρια των ανδρικών αγαλμάτων είναι συνήθως μικρά (παρά κάτι αόρατα).

Όσο δεν υπάρχει κοντά μας ένας θυμωμένος ξεναγός για να μας κρίνει σιωπηλά, μπορούμε να αναρωτηθούμε: Γιατί τα πέh των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά;

Η ιστορικός Ellen Oredsson επιχείρησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μέσα από το blog της,  How to Talk About Art History.

Γιατί τα γεννητικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά; - Εικόνα0

Αρχικά, σύμφωνα με την Ellen, τα αρχαία αγάλματα -σχεδόν-πάντα απεικονίζουν πέh χωρίς στuση.  Επιπλέον, η Oredsson παραθέτοντας πηγές όπως το βιβλίο «Greek Homosexuality» του Kenneth Dover, αναφέρει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες εκτιμούσαν περισσότερο τα μικρά σε μέγεθος πέh, διότι «τα μεγαλύτερα συνδέονταν με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: ανοησία, πάθος και ασχήμια.»

Η εξαίρεση (που επιβεβαιώνει τον κανόνα):

Κι όμως, υπάρχουν κάποια αγάλματα που απεικονίζουν όχι μικρά, αλλά τεράστια πέh. Όπως το παρακάτω άγαλμα του Σάτυρου, το οποίο η Wikipedia περιγράφει ως:

«μέλος της συνοδείας του Διονύσου με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε άλογο, όπως αλογίσια ουρά, αλογίσια αυτιά και μερικές φορές αλογίσιο φαλλό, λόγω μόνιμης στuσης.»

Γιατί τα γεννητικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά; - Εικόνα1

Ξακουστό είναι επίσης και το άγαλμα του Πρίαπου, θεού της γονιμότητας, τον όποιο σύμφωνα με την μυθολογία, η θεά Ήρα καταράστηκε ώστε να έχει μόνιμη στuση και ανικανότητα. (Αουτς, αυτό πρέπει να πόνεσε!)

Γιατί τα γεννητικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά; - Εικόνα2

Τελικά, σύμφωνα με την Oredsson: «τα Αρχαία Ελληνικά αγάλματα απεικονίζουν την ισορροπία και τον ιδεαλισμό μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Γι`αυτό, είναι λογικό να μην έχουν μεγάλα πέh, διαφορετικά θα θεωρούνταν αστεία ή τρομακτικά.» . Γιατί ο «ιδανικός Έλληνας άντρας» είναι «συνετός, διανοούμενος και αξιόπιστος.» Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό. (Επίσης, μπορεί και να σπάει εύκολα).

Γιατί τα γεννητικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων είναι τόσο μικρά; - Εικόνα3

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ