Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε την τρελή και εισέβαλε στα άδυτα της πιο βάναυσης ψυχιατρικής κλινικής

Ελληνες

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο που απλά δεν θα αφήσουν τίποτα να τους εμποδίσει από το να πετύχουν τους στόχους τους. Με σκληρή δουλειά, θα καταφέρουν ότι θέλουν ανεξάρτητα από το αν έχουν στήριξη από άλλους ή όχι.

Ένα τέτοιο άτομο ήταν η δημοσιογράφος Nellie Bly, που σήμερα θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για πολλές νεαρές γυναίκες.

Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε την τρελή και εισέβαλε στα άδυτα της πιο βάναυσης ψυχιατρικής κλινικής - Εικόνα 1

Γεννήθηκε ως Elizabeth Cochran στην Πενσιλβανία το 1864 και μεγάλωσε υπό αντίξοες συνθήκες. Όταν ήταν μικρή, ήθελε να βρει έναν τρόπο να έχει μόνη της τα χρήματά της έτσι ώστε να μπορεί να βοηθάει την μητέρα και τα 14 αδέρφια της μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της.

Ενώ είχε ξεκινήσει να διαβάζει για να γίνει δασκάλα, αναγκάστηκε να παρατήσει αυτή την προσπάθεια λόγω έλλειψης χρημάτων. Ευτυχώς όμως, τα ταλέντα της δεν έμειναν κρυφά. Εξοργισμένη, έστειλε ένα κείμενο σε μία εφημερίδα που εντυπωσίασε τόσο πολύ τον συντάκτη που την προσέλαβε σαν δημοσιογράφο.

Τι τύχη! Με το ψευδώνυμο «Nellie Bly,» άρχισε να γράφει για θέματα όπως η φτώχεια, για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην νομοθεσία για τα διαζύγια και τις άσχημες συνθήκες στα εργοστάσια.

Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε την τρελή και εισέβαλε στα άδυτα της πιο βάναυσης ψυχιατρικής κλινικής - Εικόνα 2

Οι αναγνώστες την λάτρεψαν, σύντομα δέχτηκε εθνική αναγνώριση και άρχισε να δουλεύει για μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, την «The New York World.» Αυτή ήταν και η πιο σημαντική της κίνηση στην επαγγελματική της καριέρα.

Για πολλά χρόνια, φήμες μιλούσαν για την ψυχιατρική κλινική «New York City Lunatic Asylum.» Πρώην υπάλληλοι μιλούσαν για τις απαράδεκτες συνθήκες και την κακοποίηση που βίωναν οι ασθενείς. Μέχρι τότε, κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στην κλινική, οπότε υπήρχε μόνο ένας τρόπος να μάθουν: κάποιος έπρεπε να παραστήσει τον τρελό έτσι ώστε να καταφέρει να μπει μέσα στην κλινική και να δει τι πραγματικά συμβαίνει – η τέλεια δουλειά για την Nellie!

Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε την τρελή και εισέβαλε στα άδυτα της πιο βάναυσης ψυχιατρικής κλινικής - Εικόνα 3

Ο εργοδότης της υποσχέθηκε πως θα την έβγαζε μετά από 10 μέρες το πολύ. Ακόμα και έτσι, θα πρέπει να ήταν πολύ τρομακτικό για εκείνη να πάρει την απόφαση να μπει στην πιο κακόφημη κλινική. Όταν ρώτησε έναν φύλακα τι μέρος ήταν, της είπε πως ήταν μία κλινική για τρελούς και δεν υπήρχε περίπτωση να αποδράσει.

Οι κατάσταση που βρήκε ήταν χειρότερη από ότι περίμενε. Υπήρχαν πάνω από 1,600 ασθενείς – διπλάσιοι από όσους μπορούσε να στεγάσει το κτίριο. Μπαγιάτικο ψωμί, αραιό χυλό και χαλασμένα φρούτα ήταν αυτά που σέρβιραν για βραδινό. Οι ασθενείς έκαναν μπάνιο μία φορά την εβδομάδα στο ίδιο νερό. Το κτίριο ήταν γεμάτο με ποντίκια.

Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε την τρελή και εισέβαλε στα άδυτα της πιο βάναυσης ψυχιατρικής κλινικής - Εικόνα 4

Οι εργαζόμενοι στο άσυλο συμπεριφερόντουσαν πολύ άσχημα, χτυπούσαν, έδεναν και κλωτσούσαν τους ασθενείς. Τους πιο άτυχους τους τραβούσαν από τα μαλλιά και έβαζαν τα κεφάλια τους σε παγωμένο νερό.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ