Ύαινα του Άουσβιτς: H νυμφoμανής φρουρός που ξεχώριζε για τον σαδισμό της

Ελληνες

Γνωστή ως «Ύαινα του Άουσβιτς», η Irma Grese ήταν μια από τις πιο μισητές φρουρούς στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου είχε καταφέρει να «ξεχωρίσει» χάρη στον σαδισμό της αλλά και χάρη στην αρρωστημένη ικανοποίηση που αντλούσε από τα καθήκοντά της.

Παρά τη μικρή της ηλικία, η πωρωμένη 22χρονη φρουρός που είχε «θεοποιήσει» από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια τον Χίτλερ, εφάρμοζε με εξαιρετική αποτελεσματικότητα σωματικές και ψυχολογικές τιμωρίες στους αιχμαλώτους, ενώ είχε αποκτήσει και τη φήμη της νuμφoμανούς, που όχι μόνο πλάγιαζε με αναρίθμητους στρατιώτες των SS αλλά κακοποιούσε συστηματικά και εκατοντάδες κρατούμενες στο Άουσβιτς.

Ύαινα του Άουσβιτς: H νυμφομανής φρουρός που ξεχώριζε για τον σαδισμό της - Εικόνα 1

Σπάνιες φωτογραφίες της Irma Grese αλλά και άλλων γυναικών φρουρών που επέβλεπαν τη μαζική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων στα «στρατόπεδα του θανάτου» των Ναζί είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, καθώς περιλαμβάνονται σε ένα τεράστιο αρχείο που θα διατεθεί αύριο προς πώληση σε δημοπρασία.

Ύαινα του Άουσβιτς: H νυμφομανής φρουρός που ξεχώριζε για τον σαδισμό της - Εικόνα 2 Το αρχείο ανήκει στον Βρετανό δικηγόρο, Leo Genn, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός εισαγγελέα στην Δίκη του Μπέλσεν το 1945, κατά την οποία κάθισαν στο εδώλιο 44 διοικητές και δεσμοφύλακες των πιο φονικών στρατοπέδων του Χίτλερ.

Εφτά δεκαετίες μετά την καταδίκη και την εκτέλεσή της, η μορφή της Irma Grese που διασώζεται ακέραιη μέσα από τις φωτογραφίες μας υπενθυμίζει ότι μερικές φορές ακόμα και ένα αγγελικό πρόσωπο μπορεί να κρύβει το πιο διεστραμμένο και μοχθηρό μυαλό.

Η «ύαινα του Άουσβιτς»

Η Irma Ida Ilse Grese γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1923 και υπηρέτησε ως φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και αργότερα ως δεσμοφύλακας στη γυναικεία πτέρυγα του στρατοπέδου Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Κόρη εργάτη σε γαλακτοβιομηχανία, η Irma πέρασε σχετικά φτωχικά παιδικά χρόνια, με τους γονείς της να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα πέντε παιδιά τους. Το 1936, η μητέρα της Irma αυτοκτόνησε πίνοντας υδροχλωρικό οξύ, όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε παράνομο δεσμό με την κόρη ενός ντόπιου εστιάτορα. Ο πατέρας της Irma μπήκε στο κόμμα των Ναζί το 1937 και παντρεύτηκε ξανά το 1939.

Ύαινα του Άουσβιτς: H νυμφομανής φρουρός που ξεχώριζε για τον σαδισμό της - Εικόνα 3

Σύμφωνα με την αδερφή της Irma, Helene Grese, η «ύαινα του Άουσβιτς» στα παιδικά της χρόνια ήταν ένα ντροπαλό και δειλό κορίτσι. «Όταν στην αυλή του σχολείου έμπλεκε σε καυγάδες δεν έμενε ποτέ να υπερασπιστεί την άποψή της αλλά το έβαζε στα πόδια».

Η Irma εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 λόγω των χαμηλών της επιδόσεων, του bullying που δεχόταν από συμμαθητές της και της εμμονής που είχε αναπτύξει με τη ναζιστική οργάνωση κορασίδων Bund Deutscher Mädel. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμα σε σανατόριο των SS ωστόσο δεν είχε τα προσόντα να εργαστεί ως κανονική νοσηλεύτρια και έτσι αναζήτησε διαφορετική καριέρα, πάντα εντός του ναζιστικού μηχανισμού.

Η «λαμπρή καριέρα» της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ως έφηβη, η Irma είχε αφοσιωθεί με ζήλο στα ναζιστικά ιδεώδη και είχε αναπτύξει εμμονή με τον Αδόλφο Χίτλερ, τον οποίο έβλεπε ως θεό της. Στα 18 της άρχισε να εκπαιδεύεται για να εργαστεί ως φρουρός των SS. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της διορίστηκε αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ, όπου υπερέβη τις προσδοκίες των προϊσταμένων της χάρη στην ωμότητα με την οποία εκτελούσε τα καθήκοντά της και την τυφλή αφοσίωσή της στις ιδέες του ναζιστικού κόμματος.

Ύαινα του Άουσβιτς: H νυμφομανής φρουρός που ξεχώριζε για τον σαδισμό της - Εικόνα 4Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ