20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε

Χάρη στην απατηλή επίδραση της αλήθειας, συχνά καταλήγουμε να περιβαλλόμαστε από ψέματα και η παγκόσμια ιστορία δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά πράγματα που μάθαμε στο σχολείο αποδείχτηκαν ψέματα.

Πρόκειται να σπάσουμε τους ιστορικούς μύθους και να αποκαλύψουμε την αληθινή ιστορία για σας. Κρατηθείτε καλά και φύγαμε!

20. Οι Έλληνες παρουσίασαν τον Δούρειο Ίππο για να κατακτήσουν την Τροία.20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε - Εικόνα 1

© Warner Bros.

Αλήθεια: Ο στόχος ήταν πραγματικός – να κατακτήσουν την Τροία. Αλλά, δυστυχώς, το ύπουλο δώρο των Δαναών δεν υπήρχε. Αντ ‘αυτού, οι Έλληνες δημιούργησαν μια μοναδική μηχανή πολιορκίας που μοιάζει με άλογο. Έτσι κατάφεραν να σπάσουν τον τοίχο και να μπουν στην πόλη.

19. Ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την αρχή του όταν βρισκόταν στο λουτρό.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, το νερό που ξεχείλισε από την μπανιέρα δεν έχει καμία σχέση με τη διάσημη δύναμη που ανακάλυψε ο Αρχιμήδης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μόνο τη μέτρηση του όγκου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι ο Αρχιμήδης εμπνεύστηκε από τις διαδικασίες στο λουτρού.

18. Ο Μεντελέγιεφ είδε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων στο όνειρό του.

Αλήθεια: Ο ίδιος ο επιστήμονας διαψεύδει αυτόν τον θρύλο, λέγοντας: «Το σκέφτομαι εδώ και 20 χρόνια, ενώ εσείς νομίζετε ότι μου ήρθε η ιδέα απ’ το πουθενά». Και η ιστορία για να το δει κανείς στα όνειρά του δημιουργήθηκε από τον φίλο του Α. Α. Ινοστάντσεφ για να ψυχαγωγήσει τους μαθητές του.

17. Η Κλεοπάτρα ήταν από την Αίγυπτο.20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε - Εικόνα 2

© 20th Century Fox

Αλήθεια: Η διάσημη Βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν ελληνικής καταγωγής. Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι  απόγονος της δυναστείας του Πτολεμαίου που ανέλαβε τον έλεγχο της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με την ευκαιρία, η Κλεοπάτρα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα.

 16. Οι πυραμίδες χτίστηκαν από σκλάβους.

Αλήθεια: Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι τα θαυμάσια ιερά των Φαραώ δεν κατασκευάστηκαν ούτε από τους δούλους ούτε από τους Εβραίους, αλλά από τους ελεύθερους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στον τομέα των κατασκευών.

 15. Ο Διογένης ζούσε σε ένα βαρέλι.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, ο Διογένης δεν μπορούσε να ζήσει σε ένα βαρέλι, επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν απλώς να τα κατασκευάσουν. Ζούσε σε έναν πύθιο – ένα μεγάλο πήλινο δοχείο, στο οποίο αποθήκευαν πετρέλαιο και κρασί και οι άνθρωποι θάβονταν εκεί μέσα.

14. Μόνο οι άνδρες θα μπορούσαν να γίνουν πειρατές.20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε - Εικόνα 3

© Walt Disney Pictures

Αλήθεια: Μια γυναίκα στο πλοίο θα φέρει κακή τύχη, ειδικά αν είναι … πειρατίνα! Εκπληκτικό, αλλά οι άνδρες δεν ήταν οι μόνοι που ταξίδευαν στους ωκεανούς κυνηγώντας θησαυρούς. Οι πειρατίνες ήταν καλοί ανταγωνιστές για τους άνδρες πειρατές και ήταν τόσο θανατηφόρες και κακές όσο οι άντρες συνάδελφοι τους.

 13. Οι Αβορίγινες έφαγαν τον Κάπτεν Κουκ.

Αλήθεια: Οι λόγοι για τον θάνατο του Τζέιμς Κουκ ήταν κουτσομπολιά για τη δολοφονία αρκετών ατόμων της Χαβάης από τους Βρετανούς και την προσωπική περίεργη συμπεριφορά του. Όλα αυτά ώθησαν τους Αβοριγίνες να ξεκινήσουν τις πολεμικές ενέργειες.

Και ενώ οι Άγγλοι ήταν πανικοβλημένοι, οι Χαβανέζοι σκότωσαν τον Κουκ, που υποτίθεται ότι τον χτύπησαν στο κεφάλι του με ένα δόρυ. Αλλά κανείς δεν τον έφαγε.

12. Οι μονομάχοι πάντα σκότωναν ο ένας τον άλλον.20 ιστορικοί μύθοι από βιβλία που ακόμη πιστεύουμε - Εικόνα 4

© Dream Works   © Universal Pictures

Αλήθεια: Οι πιο εξειδικευμένοι και άρτια καταρτισμένοι πολεμιστές κοστίζουν πολλά χρήματα και πολλοί από αυτούς είχαν μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ανάλυση των σκελετών και των τάφων αποδεικνύει ότι υπήρχαν μονομάχοι που είχαν περισσότερους από 100 αγώνες στη ζωή τους και έζησαν περίπου 25-30 χρόνια, που αντιστοιχεί στο μέσο προσδόκιμο ζωής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκείνης της εποχής.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ