Τα κατοικίδιά μας αποκτούν το χαρακτήρα μας

pets

Τα κατοικίδιά μας τ’ αγαπάμε και τα λατρεύουμε. Ο καθένας από εμάς που έχει επιλέξει να βάλει ένα κατοικίδιο στο σπίτι του και στη ζωή του κι εκτός απ’ το ότι καλύτερη επιλογή δε θα μπορούσε να κάνει, έχει δεθεί μαζί του μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Γιατί τα ζώα μπορεί να μην ξέρουν όσα ξέρουμε εμείς, μπορεί να μη γνωρίζουν ούτε το ένα τρίτο απ’ την πραγματικότητά μας, αλλά ένα πράγμα ξέρουν καλύτερα απ΄ όλους μας: Ν’ αγαπάνε.Τόση αγάπη δε θα βρεις σε κανένα όμοιό σου. Φαίνεται εξάλλου αυτό, το αντιλαμβάνεσαι στην καθημερινότητά σου πως υπάρχει αγάπη. Γι΄ αυτό το σκυλί σου είναι το ομορφότερο, γι΄ αυτό κι η γάτα σου είναι πιο έξυπνη από κάθε άλλη.

Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα δεν αντιλαμβάνεσαι, είναι πως το κατοικίδιό σου έχει το χαρακτήρα σου. Η αγάπη συνδέεται άμεσα με το θαυμασμό, λένε και το κατοικίδιό σου πρωτίστως σε θαυμάζει και μετά σ’ αγαπάει. Κι επειδή ακριβώς σε θαυμάζει, σε μιμείται κιόλας.

Προσπαθεί λοιπόν να σου μοιάσει για να σου δείξει την αγάπη του. Προσπαθεί να γίνει ίδιο με σένα. Τώρα αν με ρωτήσεις αν αυτό γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα, θα σου πω πως αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σημασία όμως δεν έχω εγώ, έχει πως το κατοικίδιό σου είναι ένας αντικατοπτρισμός του εαυτού σου. Αγαπάς σ’ αυτό όλα εκείνα που θεωρείς καλά στοιχεία του εαυτού σου και μισείς εκείνα που σ’ ενοχλούν αφόρητα στον εαυτό σου.

Για παράδειγμα, αν εσύ είσαι αραχτός και light τύπος, έτσι θα είναι και το κατοικίδιό σου. Δεν αγχώνεται σχεδόν για τίποτα, βαριέται να κάνει εκείνα που άλλα ζωάκια κάνουν με ευχαρίστηση και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπακούσει στις εντολές που του δίνεις κατά καιρούς. Μη νευριάζεις και μη φωνάζεις, γιατί το ίδιο κάνεις κι εσύ στη δικιά σου τη ζωή.

Αν πάλι εσύ είσαι ο τύπος που είναι συνέχεια στην τσίτα, αν δεν κάθεσαι δευτερόλεπτο κι είσαι υπερκινητικός, τότε έτσι θα είναι και το κατοικίδιό σου. Δεν μπορεί να καθίσει για πολλή ώρα, θέλει να τρέχει, να παίζει, θέλει γενικώς ν’ απασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν πεθαίνει από πλήξη, κάνει ζημιές, σου κατεδαφίζει τον κήπο και το σαλόνι, σου τρώει τα παπούτσια. Κι εσύ όντας εξουθενωμένος απ’ τη δική σου υπερενέργεια, τα βάζεις με την ενεργητικότητα του κατοικίδιού σου. Θα σε στεναχωρήσω, αλλά δεν πάει καθόλου έτσι.

Ακόμα κι αν έχει να κάνει με το φαγητό, θα σε βρεις μπροστά σου. Κάθε μέρα που περνάει ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην τρώει το αγαπημένο σου πλάσμα. Κάθε μέρα εκπλήσσεσαι με τη λαιμαργία του, αλλά μάντεψε, κι εσύ παμφάγο είσαι.

Αν πάλι είσαι επιλεκτικός κι ιδιαίτερα δύσκολος με τις τροφές, τότε το σκυλί ή το γατί σου τρώει μια μονάχα μάρκα τροφής, συνήθως και την ακριβότερη. Αρνείται πεισματικά να φάει οτιδήποτε άλλο ακόμα κι αν λιμοκτονεί κι εσύ τρελαίνεσαι στην ιδέα ότι το κατοικίδιό σου είναι κακομαθημένο. Ξαναλέω, λοιπόν, το πρόβλημα είσαι εσύ κι όχι αυτό. Αυτό το άβουλο πλάσμα απλώς αποκτάει τις δικές σου συνήθεις, καλές ή κακές.

Είναι δεδομένο ότι μαθαίνει από σένα. Αν είσαι μονόχνοτος, παράξενος κι αντικοινωνικός μην περιμένεις το «παιδί» σου να πιάσει φιλίες με τ΄ άλλα παιδάκια ή να συμπαθήσει τους δικούς σου φίλους. Δε θέλει χάδια και πολλές-πολλές οικειότητες με τους ξένους, του φτάνεις εσύ.

Αν απ’ την άλλη είσαι εκδηλωτικός και κοινωνικός, το κατοικίδιό σου θα θέλει συνέχεια χάδια κι αγκαλιές απ’ τον οποιονδήποτε, θα τρέχει με χαρά προς τον άγνωστο τύπο στο απέναντι πεζοδρόμιο. Πολλές φορές θα ήθελες να μην είναι τόσο παρορμητικό, θα ήθελες να μη σε κάνει ρεζίλι πηγαίνοντας στα πόδια ακόμα κι εκείνων που σιχαίνονται τα ζώα αλλά μάταια.

Για να μη στα πολυλογώ, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις τα παραπάνω, τόσο πιο εύκολη θα κάνεις τη ζωή σου. Γνωρίζοντας και μαθαίνοντας το κατοικίδιό σου σαν μια ξεχωριστή οντότητα και προσωπικότητα, έρχεσαι πιο κοντά με τον ίδιο σου τον εαυτό. Κατανοώντας το κι αγαπώντας το μαθαίνεις ν΄ αγαπάς κι εσένα.

Καταλήγοντας, χρειάζεται να ξέρεις πως είναι τρομερά δύσκολο να μην πληγώνεις και να μην απογοητεύεις τον εαυτό σου άρα εύλογο είναι να πρέπει να καταβάλλεις και μεγάλη προσπάθεια για να μη στεναχωρήσεις το «συγκάτοικό» σου. Ένα όμως είναι σίγουρο, αυτός ο συγκάτοικος σ’ αγαπάει ακόμα κι αν τον έχεις απογοητεύσει δεκάδες φορές και θα συνεχίσει να σ’ αγαπάει για όλη του τη ζωή άνευ όρων. Το ίδιο να κάνεις κι εσύ. Αγάπα μια φορά. Αγάπα, έτσι σκέτο. Η απλή κι αγνή αγάπη είναι πάντα κι η πιο όμορφη.

Συντάκτης: Ντέμη ΚάργατζηΕπιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ