Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν

12 πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν
Κάποιες πολύ έξυπνες εφευρέσεις δημιουργήθηκαν τυχαία. Μερικές από αυτές προορίζονταν για εντελώς διαφορετικές χρήσεις από τις σημερινές. Έτσι τους δόθηκε, κατά κάποιον τρόπο, ξανά ζωή.Εμείς βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω, μερικά πράγματα που χρησιμοποιούνταν  διαφορετικά στο παρελθόν.

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 1

 

1.Το χάρτινο σουβέρ της μπίρας

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 2

Κατ’ αρχάς αυτό λέγεται bier deckel. Αυτή η γερμανική λέξη μπορεί να μεταφραστεί ως “η κορυφή της μπίρας”. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα σε εστιατόρια με καλοκαιρινές βεράντες. Οι άνθρωποι κάλυπταν τα ποτήρια τους με αυτό το κομμάτι χαρτονιού για να προστατεύσουν το ποτό τους από τα έντομα.

Οι άνθρωποι αργότερα άρχισαν να χρησιμοποιούν  τα bierdeckels ως σουβέρ που προστατεύει το τραπέζι από τη μπύρα που στάζει.

2.Τσάι

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 3

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν την ημέρα τους χωρίς ένα φλιτζάνι τσάι. Αλλά χρόνια πριν στην Κίνα, το τσάι χρησιμοποιήθηκε ως τονωτικό φάρμακο.

Όταν το τσάι τελικά ήρθε στην Ευρώπη, ήταν επίσης φάρμακο. Συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ποδάγρας ή δυσλειτουργίας των νεφρών. Ο γιατρός Cornelis Dekker ισχυρίστηκε ότι  “το τσάι μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν το ένα πόδι ήδη στον τάφο.” Ισχυρίστηκε επίσης ότι τότε ήταν απαραίτητο να πίνει 50 φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

3.Το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 4

Το 1808, ο Captain Charles Barbier δημιούργησε το “αλφαβήτο νύχτας”. Αυτό ήταν ένα ειδικό σύστημα για τον στρατό που επέτρεψε στους ανθρώπους να κωδικοποιούν τα μηνύματα και να τα διαβάζουν το βράδυ. Ήταν σημαντικό, καθώς το φως θα μπορούσε να προσελκύσει τον εχθρό.

Ο Barbier σκέφτηκε ότι η εφεύρεσή του θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους τυφλούς. Αυτή ήταν μια καλή απόφαση και το “νυχτερινό αλφάβητο” ήταν πιο εύκολο από το σύστημα Haüy που υπήρχε εκείνη την εποχή. Ο Louis Braille, εφευρέτης του σύγχρονου συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς, εμπνεύστηκε από το “νυχτερινό αλφάβητο.”

4.Καραμέλες της M & M’s

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 5

Παραδόξως, αυτές οι καραμέλες δημιουργήθηκαν για το στρατό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η απλή σοκολάτα λιώνει στον ήλιο, αλλά αυτά τα γλυκά με καραμέλα δεν έλιωναν έτσι εύκολα.

Η καραμέλα εισήλθε στη μαζική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Θυμάστε το σύνθημά τους “Λιώνει στο στόμα σας, όχι στο χέρι σας”; Γι ‘αυτό φτιάχτηκαν.

5.Μπαλόνια σε σχήμα ζώου

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 6

Αυτό μπορεί να φαίνεται εντελώς παράξενο, αλλά η ιδέα του στριψίματος μπαλονιών σε φιγούρες ζώων ανήκει στους Αζτέκους. Καίγανε αυτές τις μορφές πάνω από τις πυραμίδες τους ως θυσίες στους θεούς τους.

Για να δημιουργήσουν τέτοια μπαλόνια, έβαζαν αέρα μέσα στα έντερα των ζώων και τα έδεναν με νήματα από φυτά.

6. Ομπρέλες

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 7

Οι ομπρέλες χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην Ευρώπη και στην Κίνα για την προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Αυτή η παράδοση μπορεί επίσης να εντοπιστεί στις ονομασίες της ομπρέλας σε διάφορες γλώσσες: zondek (“θόλος”) και παρασόλ (“για τον ήλιο”). Το 1750, ο Jonas Hanway ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μια ομπρέλα όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα, στη βροχή.

7. Κουκούλες

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 8

Διαφορετικά έθνη σε όλο τον κόσμο έχουν κουκούλες. Ωστόσο, αυτή η λεπτομέρεια της ένδυσης έγινε διάσημη χάρη στο “Τάγμα των Μικρών Φρουρών Καπουτσίνων”. Πήραν επίσης το όνομά τους από τη γαλλική ονομασία της κουκούλας: capuchon. Οι Καπουτσίνοι Φράγκοι χρησιμοποίησαν κουκούλες για να κρύψουν τα πρόσωπά τους. Από  άποψη συμβολισμού, αυτή η λεπτομέρεια σήμαινε απόσταση και διακριτικότητα.8. Κονιάκ

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 9

Το κρασί της περιοχής Charante άρχισε να πωλείται σιγά σιγά μετά την λήξη του εκατονταετούς πολέμου. Μόνο ολλανδοί ναύτες που έφτασαν στη Βόρεια Ευρώπη αγόραζαν αυτό το κρασί για να το πουλήσουν στον τελικό τους προορισμό. Ωστόσο, το κρασί δεν μπορούσε να παραμείνει φρέσκο ​​κατά τη διάρκεια ενός τόσο μεγάλου ταξιδιού. Κάποιος ήρθε με την ιδέα της μεταφοράς αποσταγμένου κρασιού, καθώς έτσι θα ήταν φθηνότερη και ευκολότερη η αποστολή. Πρέπει να αναμιχθεί με νερό για να γίνει και πάλι κρασί. Ωστόσο, φαινόταν ότι το αποσταγμένο κρασί έγινε πολύ νόστιμο, αφού φυλάχθηκε σε δρύινα βαρέλια. Θα μπορούσε επίσης να το πιει κανείς χωρίς να προσθέσει νερό. Έτσι εμφανίστηκε το κονιάκ.

9. Τυποποιημένα παιχνίδια των Windows

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 10

Ποιος δεν γνωρίζει το θρυλικό Free Cell, τα Hearts και τον Ναρκαλιευτή; Φαίνεται ότι αυτά τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν για να περάσει η ώρα. Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένο σκοπό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κόσμος είχε δει τα Windows 3.0, πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν το ποντίκι του υπολογιστή. Το Free Cell προοριζόταν για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να το χρησιμοποιούν. Ο Ναρκαλιευτής δημιουργήθηκε για να διδάξει πώς να χρησιμοποιεί κανείς το αριστερό και το δεξί κουμπί ενός ποντικιού.

10. Η θηλιά στο πίσω μέρος του πουκάμισου

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 11

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της θηλιάς στο πίσω μέρος του πουκάμισου; Υπάρχουν 3 εύλογες εκδοχές. Η 1η είναι ότι σχεδιάστηκε για να κρεμάσει κάποιος το πουκάμισό του σε ένα γάντζο. Η 2η εκδοχή προήλθε από τα χρόνια που υπήρχαν αποσπώμενα περιλαίμια και  μαντήλια για τον αυχένα. Αυτή η θηλιά πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για το δέσιμο της γραβάτας. Η 3η εκδοχή είναι η πιο ρομαντική. Ένας φοιτητής που σπούδασε σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο έκοψε αυτή τη θηλιά για να δείξει ότι βγαίνει ραντεβού με ένα κοpίτσι, το οποίο κοpίτσι έπρεπε να φορέσει το μαντίλι του πανεπιστημίου του.

11. Το μπλε τμήμα μιας γόμας

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 12

Αν ρωτήσετε κάποιον, “Το μπλε τμήμα μιας γόμας που χρησιμοποιείται;” θα σας πει ότι σβήνει το στυλό από το χαρτί. Παραδόξως, ο αρχικός σκοπός αυτού του μέρους ήταν διαφορετικός. Αρχικά, είχε ως σκοπό να σβήνει το μολύβι από το παχύ χαρτί. Το κόκκινο μέρος θα μπορούσε να αφήσει λεκέδες στο χαρτί, αλλά το μπλε μέρος έκανε την δουλειά τέλεια.

Αργότερα, οι κατασκευαστές κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν το μπλε τμήμα μιας γόμας σε μια στρατηγική μάρκετινγκ. Από τότε άρχισε να μπαίνει μια εικόνα από ένα στυλό στο μπλε μέρος κάθε γόμας.

12. Η 5η τσέπη στο τζιν

Πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο που αρχικά φτιάχτηκαν - Εικόνα 13

Τι είναι αυτή η χαριτωμένη μικρή τσέπη; Μπορείτε να βάλετε ό, τι θέλετε στην τσέπη σας, αλλά αρχικά προοριζόταν για έναν απολύτως διαφορετικό σκοπό. Η 5η τσέπη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1873 στα τζιν του Levis και χρησιμοποιήθηκε για να βάζει κανείς εκεί το ρολόι τσέπης. Ακόμα και σήμερα, αυτή η τσέπη ονομάζεται “τσέπη ρολογιού” στους καταλόγους μόδας.   Ίσως εμείς να ξεχάσαμε κάτι. Αν εσείς ξέρετε και κάποια άλλα πράγματα που δημιουργήθηκαν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί μας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ