7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε την υγεία σας. Ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας, μπορείτε να δείτε αν το σώμα σας λειτουργεί σωστά ή αν πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε είναι τι κρύβει το κάθε χρώμα των ούρων και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας.

7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας - Εικόνα 1

Εμείς σας αποκαλύπτουμε τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας και σας συμβουλεύουμε  τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Έχετε δει ποτέ τα ούρα σας να έχουν ένα από τα παρακάτω χρώματα;

Πορτοκαλί

7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας - Εικόνα 2

Μερικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα χημειοθεραπείας και καθαρτικά, μπορούν να προκαλέσουν ένα πορτοκαλί χρώμα. Η υπερκατανάλωση βιταμίνης Β2 ή β-καροτίνης (καρότα) θα μπορούσε επίσης να είναι ένας ακόμη λόγος. Εάν δε σας αφορά καμία περίπτωση από τις παραπάνω, τότε:

Πίνετε περισσότερο νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υψηλή συγκέντρωση ούρων και ποικίλει από σκούρο κίτρινο σε πορτοκαλί. Σε λίγες μόνο ώρες, θα επιστρέψει στο φυσιολογικό καθαρό κίτρινο χρώμα. Ελέγξτε τα μάτια σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια κιτρινωπή απόχρωση στο λευκό μέρος των ματιών σας, τότε τα πορτοκαλί ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά. Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό αμέσως.

Ροζ και κοκκινωπό

7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας - Εικόνα 3

Είναι πιθανόν ανησυχητικό αν βλέπετε κοκκινωπά ή ροζ ούρα, αλλά δεν είναι αναγκαστικά σοβαρό, καθώς αυτό το χρώμα μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα ή φάρμακα. Προτού ανησυχήσετε, εξετάστε τους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό το χρώμα.

Τρόφιμα: Εάν έχετε φάει παντζάρια ή βατόμουρα τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Μερικές από τις ενώσεις που κάνουν αυτά τα κοκκινωπά τρόφιμα απεκκρίνονται στα ούρα σας αφού τα νεφρά κάνουν τη δουλειά τους. Κανονικά, τα ούρα καθαρίζουν την επόμενη μέρα. Εάν αυτό δε συμβεί, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό.

Φάρμακα: Ορισμένα αντιβιοτικά (όπως το Rifadin και Rimactane) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης μπορούν να μετατρέψουν το χρώμα των ούρων σε κοκκινωπό. Η φαιναζοπυριδίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων της ουροφόρου οδού, και τα καθαρτικά που την περιέχουν μπορεί επίσης να είναι αιτίες για ένα ροζ χρώμα.

Αίμα: Το αίμα στα ούρα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι μολύνσεως του ουροποιητικού συστήματος, νεφρικής νόσου, καρκινικών ή μη καρκινικών όγκων ή ακόμη και πέτρες της ουροδόχου κύστεως ή των νεφρών. Εάν δείτε τυχόν θρόμβους αίματος ή άλλους ιστούς στα ούρα σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πράσινο ή μπλε

7 πράγματα που λένε τα ούρα για την υγεία μας - Εικόνα 4Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ