Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

Πολλές είναι οι επώνυμες ιστορίες γυναικών, που κάθε μία στέλνει το δικό της μήνυμα σε γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την επάρατη νόσο.

Και επειδή η πρόληψη σώζει ζωές, δεν πρέπει να περιμένουμε έναν μήνα τον χρόνο για να θυμόμαστε να πάρουμε τα μέτρα μας.

Χρειάζονται συνεχής εξετάσεις ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό, κάτι που έκαναν πολλές από τις επώνυμες κυρίες που θα διαβάσετε παρακάτω, καταφέρνοντας να τον νικήσουν.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 1

Χάρις Αλεξίου: «Η πρόληψη με έσωσε»

Κάθε εξομολόγηση της Χαρούλας Αλεξίου για το πώς πάλεψε και νίκησε το «θηρίο» συγκλονίζει. Η δημοφιλής τραγουδίστρια στις συνεντεύξεις της εξομολογείται από πού άντλησε τη δύναμη να νικήσει τον καρκίνο που την «χτύπησε» στον μαστό.

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα μ’ εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης, είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου… Ήμουν τυχερή γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ. Όταν, λοιπόν, χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, βλέπεις ότι είσαι κι εσύ μια καρδούλα που έχει ανάγκη από φροντίδα. Αν, όμως, έχεις τον τίτλο του δυνατού…

Σκεφτείτε πως όταν χειρουργήθηκα στο μαστό, καταδέχτηκα μόνο να αναβάλω την πρεμιέρα μου για μία βδομάδα. Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να με πάρουν αγκαλιά και να πενθήσω. Αλλά είπα «όχι! Δεν θα το αφήσω αυτό να με νικήσει, θα του δείξω εγώ!» Πόσους τέτοιους βιασμούς δεν έχουμε κάνει στον εαυτό μας… Τότε λοιπόν ένιωσα και την ανάγκη να μπω σε μια ομάδα. Και με βοήθησε πολύ. Είναι εξαιρετικά λυτρωτική η στιγμή που ζητάς βοήθεια. Τότε αρχίζεις να μαλακώνεις, όταν λες «φτάνει πια το smile, φτάνει το πάμε παρακάτω». Ε, δεν πάμε παρακάτω αν δεν πενθήσουμε πρώτα για ό,τι έχουμε χάσει. Το πένθος είναι μεγάλη θεραπεία. Το να καταπίνεις τα δάκρυα σου είναι σαν να καταπίνεις θάνατο. Αυτό το χαστούκι, λοιπόν, με έκανε να πάρω αποφάσεις στη ζωή μου: να μη συμβιβάζομαι, να παίρνω ρίσκα. Πιστέψτε με: Αυτή η διάσταση της αρρώστιας ήταν από τα ωραιότερα δώρα που μου έγιναν στη ζωή…»

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 2

Μαρία Χούκλη: «Νιώθεις υπερηφάνεια όταν τον νικάς»

Για πολλά χρόνια έδινε βουβά τη μάχη της με την επάρατη νόσο, την οποία κατάφερε και να συνθλίψει. Η Μαρία Χούκλη πιο δυνατή από ποτέ, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει και άλλες γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με το σοκ, που ακούει στο όνομα, καρκίνος του μαστού.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια να μιλήσω για τον καρκίνο. Αρχικά γιατί βρισκόμουν μέσα στο πρόβλημα, αργότερα γιατί δεν ήθελα να νομίζουν ότι το «ρευστοποιώ», το «πουλάω». Όταν όμως είδα ότι πως αυτή η ιστορία με τον καρκίνο είναι μια επιδημία και μου τηλεφωνούσαν γυναίκες από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου για να μου ζητήσουν συμβουλές τότε κατάλαβα πόσο κουράγιο παίρνουν οι άνθρωποι που πάσχουν όταν έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη περίπτωση παρόμοια με τη δική τους. Τότε αποφάσισα πως είναι κάτι που πρέπει να συζητήσω. Στην αρχή νόμιζα πως όλη η συμφορά του κόσμου έχει πέσει στο κεφάλι μου. Όταν συνειδητοποιείς ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας καρκινοπαθής, λες ότι αξίζει να το προσπαθήσεις, να το πολεμήσεις. Νιώθεις όμως, και μια περηφάνια γιατί νίκησες. Σημασία έχει να προχωράς στη ζωή», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της η λαμπερή παρουσιάστρια ειδήσεων.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 3

Γωγώ Μαστροκώστα: «Μακάρι όλες οι γυναίκες που νοσούν να είχαν έναν Τραϊανό όπως και εγώ»

Διανύοντας την πιο ευτυχισμένη περίοδο κάθε γυναίκας, μαθαίνοντας ότι περιμένει το πρώτο της παιδί, η Γωγώ Μαστροκώστα θα δεχόταν το πιο μεγάλο «χαστούκι» της μοίρας, όταν ο γιατρός της, της ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο του μαστού. Επτά χρόνια μετά από εκείνη τη «μαύρη» μέρα της ζωής της, και έχοντας στο πλευρό της τον Τραϊανό Δέλλα, κατάφερε να τον εξολοθρεύσει.

«Κι ας μην είχα μαλλιά κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν ΘΕΑ. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου. Μακάρι να αποκτήσω όχι μόνο ένα, αλλά και περισσότερα παιδιά. Είναι το μεγάλο μου όνειρο. Νιώθω ότι το χρωστάω στον άνδρα μου που πραγματικά τα λατρεύει. Δεν μπορώ όμως να το φέρω στον κόσμο η ίδια. Μου έχουν πει ότι μετά την πενταετία μπορείς να κάνεις άφοβα παιδί και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εγώ όμως φοβάμαι. Επειδή πέρασα όλο αυτό και ήταν συνδεδεμένο με την εγκυμοσύνη μου, με φοβίζει πολύ. Σκέφτομαι πάρα πολύ την πιθανότητα να αποκτήσω παιδί με παρένθετη μητέρα.

Δεν μου αρέσει να μιλάω συνέχεια γι’ αυτό που μου συνέβη δημοσίως. Το έκανα μια φορά και ήταν κάτι πολύ όμορφο. Ένιωθα πραγματικά ότι κανείς δεν θα μου βγάλει τα όσα έζησα καλύτερα από εμένα την ίδια και γι’ αυτό κάθισα και έγραψα το κείμενο μόνη μου. Επίσης, εξέθεσα την ιστορία μου όταν ήμουν πλέον καλά, γιατί πραγματικά σιχαίνομαι να προκαλώ τον οίκτο. Μπορεί να έχω εκατό προβλήματα και να μην το ξέρει κανείς, να σου μιλάω και να μην υποψιάζεσαι τίποτα. Είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Έχουμε τόσα μέσα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πριν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις. Πιστεύω ότι πρέπει να την καταργήσουμε αυτήν την έκφραση» αναφέρει η Γωγώ Μαστροκώστα.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 4

Μαρία Ιωαννίδου: «Το λάθος μου, το χρεώθηκα»

Αποτελεί παράδειγμα δύναμης και προς μίμηση για όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Η Μαρία Ιωαννίδου εξηγεί που βρήκε τη δύναμη να παλέψει μαζί του και να αναδειχθεί νικήτρια.

«Είχα μια κληρονομικότητα, η μητέρα μου πέθανε από καρκίνο του μαστού. Πριν από τρία χρόνια μου είχε πει ένας γιατρός ότι δεν είχα κάτι, αλλά έπρεπε να προσέχω. Μου είχε πει να κάνω μαστογραφία κάθε έξι μήνες αντί για κάθε χρόνο που συνηθίζεται να κάνουν οι γυναίκες. Κι εγώ δεν το έκανα. (…) Το λάθος μου το χρεώθηκα. Στη μαστογραφία αποκαλύφθηκε ότι έχω καρκίνο. (…) «Έπρεπε να είσαι στο χειρουργείο χθες», μου είπε ο γιατρός. Όταν μου είπαν ότι έχω καρκίνο, ρώτησα τρεις φορές το γιατρό αν το λέει σε μένα. Έκλαψα πολύ, μετά θύμωσα με μένα, μετά το είδα σαν κάρμα, μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου — όχι να μην πεθάνω, να μη σακατευτώ. Ο καλλιτέχνης τα βλέπει όλα όμορφα, Ένα «σακατεμένο» στή8ος το έβλεπα σαν «καμένη γη». Μπήκα και δεν ξέραμε ακριβώς τι θα μου συμβεί. Μπήκα με τα δύο μου στή8η και βγήκα με τα δύο μου στή8η. Πρέπει να ψηλαφίζουμε συνεχώς το στή8ος μας και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, να μην το αμελούμε. Η πρόληψη σώζει ζωές..» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 5

Βάσια Τριφύλη: Η μάχη για να μην κόψουν το στή8ος της

«Ήξερα ότι ανήκα στην ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού υπήρχε γονίδιο από την πλευρά της μητέρας μου, κάτι που αποδείχτηκε και με τα τρίδυμα αδέλφια μου, που τα έχασα από καρκίνο. Παραμονή Πρωτοχρονιάς του ’91 έκανα ψηλάφηση στο στή8ος μου κι έπιασα έναν όγκο. Έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις, που δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό, αλλά ο γιατρός μου, επειδή τότε ήθελα να κάνω παιδί με εξωσωματική και έπαιρνα ορμόνες, μου σύστησε να κάνω εγχείρηση και να βγάλω τον όγκο. Πού να φανταστώ όμως τι με περίμενε… Στη διάρκεια της εγχείρησης που έγινε με μέθη έβλεπα τον γιατρό μου, τον Δημήτρη Λινό, καταϊδρωμένο και τους άλλους γιατρούς και νοσοκόμους που ήταν στο χειρουργείο να κλαίνε. Με το που διαγνώστηκε ότι έχω καρκίνο, αρχίζουν τα ιατρικά συμβούλια για το αν θα μου κόψουν όλο το στή8ος. Οι νέοι γιατροί επέμεναν: «Είναι νέα γυναίκα, ηθοποιός, έχει ωραίο στή8ος, γιατί να της το κόψουμε και να μη βγάλουμε το ένα τέταρτο».Παρεμβαίνει ο Παπανικολάου, καθηγητής Ογκολογικού στο Αρεταίειο, και λέει: «Δεν θα την πειράξετε, θα την ακτινοβολήσω εγώ». Έτσι κι έγινε. Έχουμε σπουδαίους γιατρούς και να το γράψεις αυτό. Είναι κρίμα που τώρα οι νέοι γιατροί φεύγουν και πάνε στο εξωτερικό…»

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 6

Ελένη Γερασιμίδου: «Η δύναμη της ψυχής παίζει το μεγαλύτερο ρόλο»

Για το δικό της δύσκολο χειρουργείο στον πνεύμονα αλλά και τον καρκίνο που «πήρε» από τη ζωή την αδερφή της Νατάσα, εξομολογείται με συγκινητικό τρόπο σε συνεντεύξεις της η Ελένη Γερασιμίδου .

«Δυστυχώς δεν πολύ προσέχω τον εαυτό μου. Είμαι αμελής, ενώ ξέρω ότι είναι λάθος. Αν κρίνω από μένα η αμέλεια προκύπτει από το φόβο του αποτελέσματος.Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Πέρασα από μια τέτοια κατάσταση, στην αρχή της οποίας υπήρχε μια μικρή υποψία, αλλά τελικώς δεν ήταν κάτι κακό. Ήταν απλώς μια φλεγμονή. Τελικά έκανα μια μεγάλη εγχείριση στον πνεύμονα. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πληροφορία ότι κάτι μπορεί να έχω, μέχρι τη στιγμή που έγινε το χειρουργείο, ανακάλυψα στον εαυτό μου μια τεράστια δύναμη, την οποία δεν περίμενα από μένα. Μέχρι να μου ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, πέθαινα από την αγωνία. Όταν όμως η κατάσταση ήταν δύσκολη, δεν φοβήθηκα καθόλου. Αυτό το έζησα και με τη Νατάσσα, την αδερφή μου.Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κάνεις τον καραγκιόζη. Τα πράγματα εξελίσσονται περίεργα. Τελικά, εκείνη ήταν που μας έδινε κουράγιο. Θυμάμαι μια συνάδελφο, που όταν της είπα ότι πρέπει να χειρουργηθώ γιατί υπάρχει μια υποψία, άρχισε να κλαίει και εγώ την παρηγορούσα. Το ίδιο συνέβαινε με την αδερφή μου σε όλο το διάστημα που πέρασε με τον καρκίνο. Όσο καιρό υπήρχε, έκανα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μέσα μου, όμως, πέθαινα κάθε στιγμή από το φόβο μου για εκείνη…», είναι το μήνυμα της ηθοποιού.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 7

Angelina Jolie: Η προληπτική διπλή μαστεκτομή της σόκαρε

Ήταν Απρίλιος του 2013 όταν η απόφαση της όμορφη ηθοποιού να προχωρήσει σε διπλή αφαίρεση των μαστών της συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από αρκετή σκέψη. Έχοντας χάσει την μητέρα της σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο των ωοθηκών και έχοντας 87% πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά και εκείνη, η ηθοποιός επέδειξε μεγάλη ψυχολογική ωριμότητα. Αποφάσισε μάλιστα να μοιραστεί την ιστορία της με ένα προσωπικό κείμενο στους «New York Times» γράφοντας ότι αισθάνθηκε δυνατή με την απόφαση της. Πριν από μερικούς μήνες, η Angelina Jolie προχώρησε και σε αφαίρεση ωοθηκών προκειμένου να αντισταθεί στις τεράστιες πιθανότητες να νοσήσει.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 8

Rita Wilson: Έκανε διπλή μαστεκτομή στα 58 της χρόνια

Σε διπλή μαστεκτομή και επέμβαση ανάπλασης χρειάστηκε να υποβληθεί πριν από λίγο καιρό η σύζυγος του Tom Hanks ,που της διαγνώστηκε καρκίνος. Η 58χρονη ηθοποιός αποκάλυψε τη μάχη της με την επάρατη νόσο, με μια επίσημη ανακοίνωση στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού «People». «Τόσο πριν όσο και μετά την διπλή μαστεκτομή, γελούσαμε, κλαίγαμε, και βλέπαμε ταινίες. Ποιος θα φανταζόταν πως μετά από αυτό θα ερχόμασταν πιο κοντά από ποτέ; Ποτέ δεν ξέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις ποια θα είναι η αντίδραση του συζύγου σου. Εγώ προσωπικά έμεινα έκπληκτη και έπαθα πλάκα από τον τρόπο που με φρόντισε ο Tom. Ζήσαμε μερικές πολύ φυσιολογικές και προσωπικές στιγμές» είχε εξομολογηθεί η σύζυγος του διάσημου ηθοποιού.

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 9

Cynthia Nixon: Ο καρκινικός όγκος στον δεξί μαστό

H Miranda από το «Sex & the City» είναι μία ακόμα περίπτωση που αντιμετώπισε καρκινικό όγκο στο δεξί μαστό, με αφαίρεση αυτού. Η διάσημη ηθοποιός δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση της υγείας της και για αυτό της πήρε πολύ καιρό να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα του καρκίνου. Η μητέρα της και εκείνη με τη σειρά της νίκησαν την ασθένεια και έπειτα από αυτό η Cynthia αποφάσισε να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Έτσι, σήμερα, εργάζεται ως πρέσβειρα του σωματείου «Susan G. Komen for the Cure».

Επώνυμες γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - Εικόνα 10

Kylie Minogue :Διαγνώστηκε με καρκίνο στα 35!

Το μήνυμα της διάσημης τραγουδίστριας είναι ένα : «Καμία γυναίκα δεν πρέπει να επαναπαύεται σε μια ιατρική γνωμάτευση. Πρέπει να παίρνει περισσότερες». Η Kylie Minogue που αρχικά είχε υποβληθεί σε εξετάσεις στον μαστό που δεν έδειχναν κάτι, ακολουθώντας το ένστικτό της ότι κάτι δεν πάει καλά, ζήτησε τη γνώμη και άλλου γιατρού, που θα επιβεβαίωνε τις φοβίες της, αφού το 2005 διαγνώστηκε τελικά με καρκίνο του αριστερού μαστού. Ακολούθησε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες καταφέρνοντας να ξεπεράσει το πρόβλημα!

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ