10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα

Αναμνήσεις

Αυτό το παιχνίδι ήταν αρκετά γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα και υπάρχουν πολυάριθμες παραλλαγές του σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην Ευρώπη, την Κίνα, την Αμερική και την Αφρική.

Το πιο δημοφιλές είχε τους ακόλουθους κανόνες: Ο παίκτης έπρεπε να ρίξει ένα στεφάνι στον αέρα με ένα ραβδί και να το πιάσει με το ίδιο ραβδί. Σε ορισμένες παραλλαγές, υπήρχαν 2 παίκτες που γύριζαν και προσπαθούσαν να πιάσουν το στεφάνι.

#7 Παιχνίδι «κολλάω-τραβάω»10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα - Εικόνα 6

© walmart.com

Ήταν ένα αρκετά κοινό χόμπι στη Ευρώπη, κατά τον 13 και 14 αιώνα. Υπάρχουν 2 βασικές παραλλαγές του:

1) Ένα ξύλινο ραβδί χρησιμεύει ως εμπόδιο μεταξύ των συμμετεχόντων. Η νίκη δίνεται στο διαγωνιζόμενο που κατορθώνει να κάνει τον αντίπαλό του να κάμψει τα γόνατά του.

2) Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να τραβήξουν τον αντίπαλό τους πάνω από το οριζόντιο διαχωριστικό που υπάρχει μεταξύ τους. Αυτός που καταφέρνει να το κάνει πρώτος, είναι ο νικητής. Σήμερα αυτό το παιχνίδι είναι γνωστό ως Mas-wrestling, και είναι ένα άθλημα της Γιακουτία.

#6 Συνεδρίες φρενολογίας10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα - Εικόνα 7

© Wikipedia Commons

Η φρενολογία, η μελέτη που διακηρύσσει ότι η δομή ενός κρανίου καθορίζει τον χαρακτήρα ενός ατόμου, έχει αντιμετωπιστεί ως ψευδοεπιστήμη από τότε που εμφανίστηκε, όπως η αστρολογία και ο πνευματισμός.

Ωστόσο, η φρενολογία ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο λαϊκό κίνημα από το 1850 ως το 1890. Λόγω της δημοτικότητάς του, εμφανίστηκαν πολλοί ταξιδιώτες φρενολόγοι και πάντα τραβούσαν την προσοχή των ανθρώπων. Διαβεβαίωναν ότι αυτή η επιστήμη θα μπορούσε να προσφέρει μια βιολογική εξήγηση των διανοητικών διαδικασιών.

#5 «Γιγαντιαία βήματα»10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα - Εικόνα 8

© The Library of Congress/flickr.com

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ασφαλές, αυτό το είδος ψυχαγωγίας ήταν πολύ δημοφιλές μεταξύ των νέων της Αμερικής και της προ-επαναστατικής Ρωσίας. Τα «γιγαντιαία βήματα» περιλάμβαναν ένα στύλο με ένα κινούμενο δακτύλιο στην κορυφή, στο οποίο στερεώνονταν πολλά κομμάτια σχοινιού. Οι παίκτες έπιαναν τα σχοινιά, έτρεχαν και μετακινούνταν γύρω από το στύλο.

Μερικές φορές η κατασκευή ήταν τόσο μεγάλη, που τα παιδιά έκαναν πραγματικά τεράστια «βήματα» και αν έπεφτε κάποιο από αυτά, ήταν δυνατόν να τραυματιστεί σοβαρά.

#4 Επιδείξεις τεράτων10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα - Εικόνα 9

© Mary Evans Picture Library/East News

Οι επιδείξεις τεράτων ήταν ακόμα πιο δημοφιλείς από τις σύγχρονες τηλεοπτικές εκπομπές. Στις προηγούμενες γενιές άρεσε να παρατηρούν άτομα με σωματική αναπηρία και δυστυχώς αστειευόντουσαν εις βάρος τους.

Αυτές οι εμφανίσεις παρείχαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους συμμετέχοντες. Τα «τέρατα»  μπορούσαν να κερδίσουν πολλά χρήματα δείχνοντας τα ελαττώματά τους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για παράδειγμα, η Τζούλια Παστράνα από το Μεξικό, ήταν πολύ δημοφιλής ερμηνεύτρια και τραγουδίστρια τον 19ο αιώνα.

#3 Επίδειξη πρόωρων μωρών10 παράξενοι τρόποι διασκέδασης από το παρελθόν που φαίνονται παράλογοι σήμερα - Εικόνα 10

© Mary Evans Picture Library/East News

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ήταν απαραίτητο για τους γονείς επειδή τους βοήθησε να σώσουν τη ζωή των μωρών τους. Σκοπός ήταν να προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου, καθώς εκείνη την περίοδο τα νοσοκομεία δεν ήταν εξοπλισμένα με ειδικές θερμοκοιτίδες για τη σωστή θεραπεία των μωρών και οι υπηρεσίες δεν ήθελαν να τις αγοράσουν.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ