Περιπολικό – ρομπότ. Θα κόβει κλήσεις και θα κυνηγά τους παραβάτες χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου

Θα κρύβεται πίσω από τα δέντρα στην άκρη του δρόμου. Θα παρακολουθεί προσεκτικά και όποιος παραβαίνει τον νόμο, θα δέχεται τις κυρώσεις. Αυτές θα είναι οι αρμοδιότητες του νέου περιπολικού με τεχνητή νοημοσύνη που σχεδιάζει η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Ford, το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βρίσκει τα καλύτερα σημεία για να κρυφτεί και να πιάσει όσους ξεπερνούν το όριο ταχύτητας, περνάνε με κόκκινο και γενικά παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.Το ρομπο-περιπολικό θα κρίνει αν θα στείλει απλώς μια προειδοποίηση ή αν πρέπει να κόψει κλήση στους παραβάτες, η οποία θα στέλνεται απευθείας μέσω διαδικτύου στους οδηγούς, αλλά και στη βάση δεδομένων της Τροχαίας. Θα έχει επίσης, πρόσβαση στα δεδομένα του οδηγού κάθε οχήματος, όπως σε στοιχεία σχετικά με το δίπλωμα αλλά και στο ιστορικό του.

«Έτσι, οι αστυνομικοί θα εκτελούν καλύτερα καθήκοντα που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Δεν είναι κάτι που θα κάνει την πόλη πιο έξυπνη, αλλά κάτι που θα βελτιώσει την ημέρα των ανθρώπων», είπε η Ford. Το περιπολικό θα είναι εξοπλισμένο με νευρικά δίκτυα, κάμερες και αισθητήρες, που θα καταγράφουν τις πινακίδες των παραβατών, ενώ θα δέχονται πληροφορίες από κάμερες παρακολούθηση, οδικούς αισθητήρες παρακολούθησης και άλλα οχήματα. Συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης και ασύρματης επικοινωνίας θα του δίνουν τις συντεταγμένες των υπόπτων. Θα έχει συνεχή επικοινωνία με άλλα περιπολικά, ώστε να μπορεί να ζητήσει ενισχύσεις σε περίπτωση που χρειαστεί. Το ρομπο-περιπολικό θα μπορεί ακόμη και να καταδιώξει κάποιον κλέφτη ή παράνομο.

Περιπολικό – ρομπότ. Θα κόβει κλήσεις και θα κυνηγά τους παραβάτες χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου - Εικόνα 1Σχέδιο της λειτουργίας του περιπολικού ρομπότ από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα των αυτόνομων αυτοκινήτων έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το σύστημα των αλγορίθμων που θα χρησιμοποιηθεί, δεν θα είναι περισσότερο ακριβές από έναν αστυνομικό με εμπειρία.

Οι κατασκευαστές του εκτιμούν ότι θα κυκλοφορήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2020, ενώ οι αστυνομικές αρχές διαφόρων χωρών, όπως της Βρετανίας και του Ντουμπάι, έχουν ήδη δείξει το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με Υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, Chris Grayling, το αυτόνομο περιπολικό θα κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους της χώρας το 2021.

Το Ντουμπάι έχει ήδη αρχίσει να εντάσσει στο σύστημα του, ρομπότ. Τον Μάιο του 2017 παρουσίασε το πρώτο αστυνομικό – ρομπότ που περιπολεί εμπορικά κέντρα και τουριστικά αξιοθέατα. Οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν σε αυτά κάποιο έγκλημα, να πληρώσουν πρόστιμα και να πάρουν πληροφορίες. Το Ντουμπάι σχεδιάζει μέχρι το 2030, το 25% της αστυνομικής του δύναμης να βασίζεται στα ρομπότ.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, μπορεί ο RoboCop να θεωρούνταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από The Times

Περιπολικό – ρομπότ. Θα κόβει κλήσεις και θα κυνηγά τους παραβάτες χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου - Εικόνα 2

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ