10 τρόποι που τα αεροδρόμια, μάς χρησιμοποιούν για κέρδη

Σύμφωνα με μια έκθεση οικονομίας ACI, το 40,4% των παγκόσμιων εσόδων των αεροδρομίων προέρχεται από τα αφορολόγητα και το λιανεμπόριο. Και αυτό δεν είναι σύμπτωση … Οι αερολιμένες είναι χτισμένοι με συγκεκριμένο τρόπο. Από το πρώτο βήμα σας μέσα, θα πάτε ακριβώς όπου θέλουν και θα αισθανθείτε αρκετά χαλαροί για να τους αφήσετε τα χρήματα σας πριν από την απογείωση σας.

Εμείς αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για μερικά τεχνάσματα και τεχνικές που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια για να ανοίξουν τα πορτοφόλια μας.

1. Μας οδηγούν όπου θέλουν.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 2

Η πλοήγηση στα αεροδρόμια είναι πολύ εύκολη: υπάρχουν πινακίδες και κινούμενα πεζοδρόμια παντού και ο ίδιος ο σχεδιασμός μας οδηγεί προς την κατεύθυνση που θέλουν να πάμε. Αμέσως μετά τον έλεγχο ασφαλείας, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο αεροπλάνο χωρίς να περάσουμε από τους μακρινούς διαδρόμους των αφορολόγητων καταστημάτων. Χρησιμοποιώντας μια τακτική που ονομάζεται wayfinding, αυτός ο τύπος σχεδίασης μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ξέρουμε διαισθητικά πού να πάμε. Αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο του ταξιδιού μας και αυξάνει το επίπεδο ικανοποίησης μας. Έτσι, μας αφήνει περισσότερο χρόνο και ρυθμίζει τη διάθεση μας για ψώνια.

2. Εκμεταλλεύονται τις φυσικές μας συνήθειες.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 3

Οι καμπύλες διαβάσεων από δεξιά προς τα αριστερά με περισσότερα καταστήματα στα δεξιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και βλέπουν περισσότερα πράγματα στα δεξιά ενώ περπατούν αριστερά.

3. Μας βάζουν σε μια καλή διάθεση.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 4

Ένα αγχωμένο άτομο δεν είναι πραγματικά καλός αγοραστής και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αρκετά νευρικοί πριν από την πτήση τους. Για το λόγο αυτό, τα αεροδρόμια ελαφρύνουν τη διάθεση τους λίγο με πράγματα όπως πανοραμικά παράθυρα, πολύ φως και διαφορετικά έργα τέχνης. Ορισμένα αεροδρόμια έχουν εγκαταστήσει ακόμη ζώνες γιόγκα που δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για να χαλαρώσετε πριν κατευθυνθείτε προς τα αφορολόγητα καταστήματα.

4. Μα κάνουν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.

Η αίθουσα αναμονής στα αεροδρόμια έχει σχεδιαστεί για να νιώθουμε σαν στο σπίτι. Καλαίσθητες καρέκλες, τραπέζια και χαλιά μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σαλόνι σας. Αυτή η άνεση μας ενθαρρύνει να αγοράσουμε ένα φλιτζάνι καφέ, να φάμε ένα σάντουιτς και ίσως να διαβάσουμε κάτι από το κατάστημα του αεροδρομίου.

5. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλα είναι δίκαια.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 6

Τα check-in και οι γραμμές ασφαλείας στο αεροδρόμιο μπορεί να είναι γελοία μακριές. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται λογικό, αλλά η χρήση μιας γραμμής είναι στην πραγματικότητα λιγότερο αγχωτική από τη χρήση πολλαπλών γραμμών. Όταν υπάρχει μόνο μία γραμμή, κανείς δεν ανησυχεί για το ποια κινείται ταχύτερα και μας δίνει την αίσθηση ότι μας αντιμετωπίζουν δίκαια.

6. Αυξάνουν το χρόνο παραμονής μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 7

Όσο περισσότερο χρόνο έχουμε μεταξύ του ελέγχου ασφαλείας και της επιβίβασης, τόσο περισσότερο χρόνο θα περάσουμε στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αεροδρόμια προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ελέγχου εισιτηρίων, ελέγχου διαβατηρίων και ελέγχων ασφαλείας, αυτοματοποιώντας τις. Τοποθετούν επίσης μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε ζώνες αφορολόγητων ειδών, ώστε όχι μόνο να έχουμε την ευκαιρία να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα στο λιανικό εμπόριο, αλλά αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα εξοικονομεί επίσης χρήματα στα αεροδρόμια από το κόστος προσωπικού.

7. Θέλουν να ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα χρόνο.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 8

Υπάρχουν οθόνες πληροφοριών πτήσεων παντού, ειδικά κοντά στις περιοχές αναμονής. Αυτό συμβαίνει ώστε πάντα να ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο για ψώνια.

8. Σχεδιάζουν την εμπορική περιοχή για να προωθήσουν την αγορά.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 9

Τοποθετούν στρατηγικά τα καταστήματα και τα προϊόντα σύμφωνα με τους γνωστούς κανόνες μάρκετινγκ που ισχύουν πάντα, επομένως θα αγοράσουμε περισσότερα. Δημιουργούν επίσης μια τοπική ατμόσφαιρα, πωλούν αυθεντικά αναμνηστικά, τοπικά εμπορικά σήματα και τοπικές υπηρεσίες. Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο μέρος και ότι μόνο εδώ, μόνο σήμερα μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το συγκεκριμένο προϊόν.

9. Μας κάνουν να πετάξουμε το νερό μας και στη συνέχεια μας πουλάνε ένα υπερτιμημένο.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 10

Είναι ένα είδος μονοπωλίου. Όχι μόνο τα μπουκάλια νερού, αλλά όλα τα ποτά και τα σνακ στο αεροδρόμιο είναι ελαφρώς υπερτιμημένα. Είστε παγιδευμένοι στη ζώνη αφορολόγητων ειδών και δεν έχετε κανένα άλλο μέρος για να ψωνίσετε αν είστε διψασμένοι ή πεινασμένοι.

10. Κερδίζουν ακόμη και χρήματα από τους φίλους και τις οικογένειες μας.

10 τρόποι που τα αεροδρόμια μας χρησιμοποιούν για κέρδη++++++++ - Εικόνα 11

Τα αεροδρόμια δεν εγκαταλείπουν ποτέ. Υπάρχουν πάντα ορισμένα αφορολόγητα καταστήματα για τους επιβάτες που φθάνουν. Στο δρόμο μας από το καρουζέλ αποσκευών μέχρι την έξοδο έχουμε ακόμα την ευκαιρία να ξοδέψουμε λίγο περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν επίσης διάφορα προϊόντα, τρόφιμα και ποτά που προσφέρονται στην αίθουσα συναντήσεων για τους φίλους και τις οικογένειες μας.

Οι αερολιμένες θέλουν να σπαταλάμε περισσότερα χρήματα που όσα είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε και πέφτουμε κάθε φορά στην παγίδα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ