Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον

Ελληνες

Ένα ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που δεν oμοιάζει με κανένα άλλο κατασκεύασε μία ομάδα φοιτητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το όχημα, με όνομα «Πυρφόρος ΙΙ», αποτελεί το δεύτερο ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που έχει δημιουργήσει η ομάδα «Προμηθέας» μέσα στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος του ΕΜΠ.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 2

Σε τι διαφέρει

Έχοντας παράξενο σχήμα και κόκκινο χρώμα, τo «Πυρφόρος ΙΙ» είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και τροφοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι φοιτητές μάλιστα επικεντρώθηκαν στην έρευνα και στην ανάπτυξη ενός αποδοτικού κινητήρα, σχεδιάζοντας ηλεκτρονικά ισχύος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κατέστη ασφαλής η οδήγησή του.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 3

Πέρα από το μικρό από αυτό όχημα που… «έρχεται από το μέλλον», οι προπτυχιακοί φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν φροντίσει να δείξουν στον κόσμο βήμα-βήμα  το «ταξίδι» τους, δημιουργώντας μία δική τους ιστοσελίδα, στην οποία ουσιαστικά εξιστορείται λεπτομερώς το έργο τους.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 4

Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα δεν αγόρασε τίποτα έτοιμο, αλλά κατασκεύασε από το μηδέν αυτό το όχημα, που είναι τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρίες υψηλής απόδοσης.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 5

Τι έχουν καταφέρει τα «μυαλά» του Μετσόβιου

Η ομάδα συστάθηκε το 2009 και από τότε έχει συμμετάσχει με επιτυχία 7 συναπτά έτη στο διεθνούς φήμης Ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης καυσίμου Shell Eco-Marathon στο Rotterdam της Ολλανδίας.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 6

Έχει μάλιστα κατακτήσει την 10η θέση ανάμεσα σε 50 ομάδες που συμμετείχαν στην κατηγορία Prototype Battery Electric Car και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα στην κατηγορία τους.

Πέραν αυτού, η ομάδα «Προμηθέας» έχει λάβει τιμητική διάκριση μεταξύ άνω των 180 Ευρωπαϊκών συμμετοχών στο διαγωνισμό, με το βραβείο «Best Team Spirit off-track award 2013» για το ομαδικό τους πνεύμα, την εργατικότητα και την αντιμετώπιση δυσκολιών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 7

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι με τόσες ιδέες, όρεξη και γνώση στο αντικείμενό τους, οι ίδιοι θα σχεδιάζουν το επόμενο αυτοκίνητό τους, προκειμένου να σαρώσουν και πάλι όλα τα βραβεία!

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 8

Φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατασκεύασαν ένα όχημα βγαλμένο από το μέλλον - Εικόνα 9

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ