10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα

Είτε στο γραφείο, είτε μπροστά από την τηλεόραση, είτε στον υπολογιστή, είναι εύκολο να καταλάβετε πως περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι. Μπορεί να μην σας φαίνεται σαν μια μεγάλη υπόθεση αλλά στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνο.

Το βιβλίο «Σηκωθείτε! Γιατί η καρέκλα σας σκοτώνει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό», του Δρ. Τζέιμς Λέβιν εξηγεί πως η καθιστική ζωή μπορεί να ισούται με επικίνδυνους εθισμούς όπως ο αλκοολισμός.

Παρακάτω θα μάθετε μερικές σημαντικές πληροφορίες και ίσως σκεφτείτε πως πρέπει να γίνετε λίγο πιο ενεργητικοί καθημερινά.

#1 Σπονδυλική καταπόνηση10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 1

© depositphotos   © depositphotos

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε Βρετανός ξοδεύει καθημερινά ως και 14 ώρες καθιστός και δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία από άλλες χώρες μοιάζουν παρόμοια. Ο Γκέιλεν Κραντζ, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Μπέρκλεϋ, πιστεύει ότι η καθιστική στάση είναι μια απολύτως αφύσικη θέση και ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την έμφυτη τάση να την κάνουν.

Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη έχει μια μορφή σχήματος S για έναν λόγο: μπορεί να αντέξει την κούραση. Ωστόσο, σε καθιστή θέση το σχήμα S μετατρέπεται σε σχήμα C. Όταν ένα άτομο κάθεται, οι μύες του στομάχου γίνονται πιο αδύναμοι και δύσκολα μπορούν να κρατήσουν μια σωστή μορφή σώματος χωρίς συχνή εξάσκηση.

10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 2

© depositphotos

Όταν κάθεστε, η ένταση μεταφέρεται στη λεκάνη και στην σπονδυλική στήλη, προκαλώντας αύξηση της πίεσης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η επίμονη καταπόνηση προκαλεί την παγίδευση των αυχενικών σπονδύλων και μπορεί τελικά να οδηγήσει στη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να βιώσει πονοκεφάλους και θολή όραση. Η σπονδυλική στήλη είναι ένα πλαίσιο για όλα τα εσωτερικά όργανα, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείται ευθεία χωρίς να ασκεί συνεχή πίεση σε αυτά.

#2 Καρδιαγγειακό σύστημα10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 3

© depositphotos   © depositphotos

Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες του καθιστικού τρόπου ζωής, είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η στεφανιαία καρδιακή νόσος ή η χρόνια υπέρταση. Μια ζωή συνεχούς καθίσματος αποδυναμώνει τους μυς, επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πρώιμη αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλακών χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς). Επίσης, μπορεί να συμβεί μια ανισορροπία μεταξύ της παροχής και της κατανάλωσης οξυγόνου, όπου η καρδιά χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο από ότι φέρνει το αίμα.

Μια εκτεταμένη μελέτη με περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, πάνω από 13 χρόνια, έδειξε ότι τα άτομα με καθιστική ζωή έχουν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από εκείνους που είναι πιο ενεργοί.

#3 Κιρσώδεις φλέβες10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 4

© depositphotos   © depositphotos

Οι άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι σε ένα γραφείο, υποφέρουν από κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη κιρσών. Ενώ και τα δύο φύλα μπορούν να τα αναπτύξουν, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτό. Εκτός από το ότι οι κιρσοί είναι κληρονομικοί, μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν μείνετε καθισμένοι σταυροπόδι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ενέργεια των φλεβών που πιέζονται οδηγεί στη συμφόρηση του αίματος σε διαφορετικές περιοχές.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι επίσης επικίνδυνη επειδή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί εύκολα να μπλοκάρει ένα ζωτικό αιμοφόρο αγγείο στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.

#4 Παχυσαρκία10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 5

© depositphotos   © depositphotos

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ