10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα

Η παχυσαρκία είναι μια από τις κυριότερες συνέπειες της καθιστικής ζωής. Όταν κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες, αποθηκεύοντας τις επιπλέον ως λίπος.

Μόλις ένα άτομο κάθεται, το σώμα μειώνει τη διαδικασία καύσης λίπους κατά 90%, το επίπεδο ινσουλίνης μειώνεται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Τα τελευταία 50 χρόνια, η πλειονότητα των επαγγελμάτων έχει αλλάξει και απαιτεί περισσότερη αδράνεια πίσω από ένα γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για να κάψετε θερμίδες. Σε μια μη καθιστική δουλειά, το σώμα καίει ως και 35% περισσότερες θερμίδες από ότι σε μια καθιστή εργασία γραφείου.

Με βάση το νόμο της ενεργειακής ισορροπίας, ένας ενεργός τρόπος ζωής είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

#5 Μύες και Οστά10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 6

© depositphotos

Η συνεχής καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να κάνει τους μυς του σώματος αδύνατους και πλαδαρούς. Περισσότερο επηρεάζονται οι κοιλιακοί και οι γλουτιαίοι μύες. Μια άλλη πιθανή συνέπεια καθιστικής ζωής με την πάροδο του χρόνου, είναι η οστεοπόρωση. Ενώ τα οστά δεν έχουν μεγάλη δυσκολία να κρατήσουν το σώμα σε καθιστή θέση, μπορούν να χάσουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα πορώδη και εύθραυστα.

#6 Πεπτικό σύστημα10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 7

© depositphotos   © depositphotos

Το πάγκρεας απελευθερώνει την ποσότητα της ινσουλίνης που είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη. Ωστόσο, τα κύτταρα στους παθητικούς μύες χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα ινσουλίνης, ενώ το πάγκρεας την απελευθερώνει με κανονικούς ρυθμούς.

Το 2011, μελέτες έδειξαν ότι μόνο μία ημέρα καθίσματος οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση ινσουλίνης από τα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να αναπτυχθεί η προδιάθεση για διαβήτη και άλλες ασθένειες. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες δυσάρεστες ασθένειες όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα ή σε ακραίες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες.

#7 Γήρανση10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 8

© depositphotos   © depositphotos

Το περιοδικό Lancet κυκλοφόρησε τα ποσοστά θνησιμότητας από αποδυνάμωση, αποκαλύπτοντας 5,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, με τους 5 εκατομμύρια από αυτούς να οφείλονται σε θέματα σχετικά με το κάπνισμα.

Τα τελομερή βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντάς τα από οποιαδήποτε βλάβη. Τα τελομερή καθίστανται όλο και πιο μικρά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης. Ένας αδρανής τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι τα προκαλεί να γίνουν μικρότερα πολύ πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης σημαντικά. Κάθε ώρα που κάθεστε και ίσως αισθάνεστε άνετα, μπορεί να σας κοστίσει δύο ώρες από τη ζωή σας.

#8 Ψυχική θλίψη και άγχος10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 9

© depositphotos   © depositphotos

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει μια πολύ αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Η απουσία σωματικής δραστηριότητας οδηγεί στην ανάπτυξη κατάθλιψης και άγχους. Οι καρέκλες γίνονται ένα μέρος απομόνωσης και μοναξιάς. Σύμφωνα με μια έρευνα, η συνεχής καθιστική ζωή προκαλεί την έλλειψη ενδορφινών που συνήθως ενισχύουν στο σώμα η φυσική δραστηριότητα και η γυμναστική.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να χαλαρώσει το σώμα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και έλλειψη όρεξης.

#9 Αϋπνία10 πράγματα που σας συμβαίνουν αν κάθεστε για 8 ώρες κάθε μέρα - Εικόνα 10

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ