Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες]

Ακριβώς 61 χρόνια πριν, σαν σήμερα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ιδρύει την εμβληματική Ολυμπιακή Αεροπορία.

Και κάπως έτσι ο Ελληνας μίδας γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Χάουαρντ Χιουζ της TWA που αποκτά τη δική του αεροπορική εταιρεία. 

Μια εταιρεία ιστορία, που ταυτίστηκε τόσο με τον Αριστοτέλη Ωνάση όσο και με την Ελλάδα.

Επί εποχές Ωνάση, μάλιστα, όταν τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνταν ούτως ή άλλως πολυτέλεια, η Ολυμπιακή έζησε μεγάλες δόξες.

Οι αεροσυνοδοί της Ολυμπιακής του Ωνάση ήταν πραγματικά καλλονές, τις οποίες ο Ελληνας κροίσος είχε φροντίσει να ντύσει με μοντελάκια αξεπέραστου στιλ με την υπογραφή των θρυλικότερων μοδίστρων όλων των εποχών. Οπως της Coco Chanel και του Pierre Gardin.

Οι στολές των καλλονών αεροσυνοδών του Ωνάση

Πρώτος σχεδιαστής των στολών της Ολυμπιακής, ήταν ο Jean Dessès (ή Γιάννης Ντεσσές, όπως ήταν το ελληνικό του όνομα) από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος υπήρξε από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας των δεκαετιών 1940-1960. Ο «Βασιλιάς της Μουσελίνας», όπως ονομάστηκε στην πορεία της καριέρας του, πρότεινε για την Ολυμπιακή του Ωνάση ένα αυστηρό, μεσάτο ταγιέρ με έμφαση στο τότε New Look.

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 1

Η πρώτη στολή δια χειρός Jean Dessès

Chanel

Στη συνέχεια τα σκήπτρα στα μοντελάκια της Ολυμπιακής πήρε το 1966 η Coco Chanel. Εξίσου συντηρητικό αλλά και πολύ σικ, το ταγιέρ της Chanel φορέθηκε από τις ελληνίδες αεροσυνοδούς για περίπου τρία χρόνια, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα χάρη στο πρωτότυπο, πιο φωτεινό του χρώμα. Το 1969 επιλέχθηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση ο Pierre Cardin που έντυσε τις αεροσυνοδούς με μίνι φόρεμα και κάπα. Χαρακτηριστικό δείγμα της προσωπικής του πινελιάς ήταν το πρωτότυπο τύπου μπονέ καπέλο.

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 2H Chanel στολές

Pierre Cardin

Από το 1972 έως το 1976 για την Ολυμπιακή σχεδίασε ο Γιάννης Τσεκλένης. Επηρεασμένος από την ελληνική παράδοση ο Τσεκλένης πρόσφερε αρχικά στις αεροσυνοδούς της πρώτης θέσης τριάντα μάξι φορέματα, με σήμα τους πλεγμένους ολυμπιακούς κύκλους. Έπειτα, καινοτόμησε δημιουργώντας μία ολόκληρη σειρά με ρούχα και αξεσουάρ για τις αεροσυνοδούς, και μάλιστα σε διάφορα χρώματα και όχι μόνο στο τυπικό μπλε. Μέχρι και ομπρέλες δημιούργησε για αυτές, αλλά και λευκές ελαστικές μπότες -εντελώς hot εκείνη την εποχή- οι οποίες σε συνδυασμό με τα μίνι φορέματά του έδειχναν σούπερ σέξι.

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 3

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 4

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 5Οι αεροσυνοδοί ντυμένες δια χειρός Pierre Gardin

Γιάννης Τσεκλένης

Μετά το θάνατο του Ωνάση η Ολυμπιακή περνάει στο ελληνικό δημόσιο και διοργανώνεται διαγωνισμός για την επιλογή του επόμενου σχεδιαστή των στολών. Το 1977 κερδίζει η Ρούλα Στάθη. Λίγο φολκλόρ, λίγο ρετρό, λίγο hippie, οι στολές της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκκεντρικές, αλλά ίσως αυτός, μαζί με την ιδέα της για τα αρχικά ΟΑ, να είναι και ο λόγος που ξεχώρισαν.

Οι θρυλικές στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής επί Ωνάση -Οταν έδινε «χρυσό» για να τις ντύσει [εικόνες] - Εικόνα 6

Η στολή της Ρούλας ΣτάθηΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ