Oι ένστολοι είναι ερωτεύσιμοι

Υπάρχουν πολλοί, που έλκονται από άτομα, που φορούν κάποιο είδος στολής στην εργασία τους, όπως αξιωματικοί, πιλότοι, γιατροί, ακόμη και πυροσβέστες.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί; Η στολή προσδίδει κύρος και υποδεικνύει δύναμη και εξουσία. Σπάνια αυτούς τους ανθρώπους θα τους κεντρίσει την προσοχή η στολή, αν αυτή δε συνοδεύεται από ένα μεγάλο αξίωμα ή υπεροχή, ακόμη και στην περίπτωση που η εργασία τους, τους επιβάλλει να φοράνε μία.

Οι ένστολοι είναι συνήθως άτομα πειθαρχημένα, με αυτοπεποίθηση, που μπορούν να διοικούν πλήθος άλλων ατόμων ή που τα καταφέρνουν σε καταστάσεις που απαιτούν ξεχωριστές δεξιότητες. Εκείνοι, που τους ελκύουν οι ένστολοι, θέλουν να νιώθουν ασφάλεια, να έχουν πλάι τους κάποιον που πατά γερά τα πόδια του στη γη και να έχει ένα σταθερό και δυναμικό χαρακτήρα.

Ο πιλότος θα καταφέρει να ελέγξει το αεροπλάνο, θα καταφέρει, δηλαδή, κάτι που στα μάτια του ενδιαφερόμενου φαντάζει αρκετά δύσκολο και θα το θαυμάσει. Ο αξιωματικός θα διοικήσει μια ομάδα άλλων ατόμων φορώντας στολή, η οποία εκπέμπει κύρος. Ο γιατρός είναι λειτούργημα, σώζει ζωές.

Οι άνθρωποι, που ερωτεύονται ένστολους, θαυμάζουν τη δύναμη, τις επιτυχίες, την κατάκτηση μεγάλων στόχων και την ολοκλήρωση, προσωπική και επαγγελματική, όσων τους γοητεύουν. Πόσο μάλλον όταν είναι και αυτοδημιούργητοι! Κι όλα αυτά μαζί τα προσδίδει μια στολή. Προκατάληψη; Προφανώς! Το μυαλό κάνει τρελά σενάρια στην όψη μιας στολής. Τα μάτια κάνουν τη ζημιά, γιατί δεν κοιτάζουν την ουσία. Τα μάτια βλέπουν μόνο το περιτύλιγμα. Ποιος ξέρει πόσοι υποψήφιοι σύντροφοι που είχαν τα παραπάνω χαρίσματα έχουν απορριφθεί με την πρώτη ματιά εξαιτίας μιας εμφάνισης που δεν προσέδιδε κύρος και δε δημιουργούσε φαντασιώσεις!

Μήπως, όμως, είναι όντως θέμα φαντασίωσης; Μήπως η σκέψη του να παραδίνεσαι στον αυτοδημιούργητο γιατρό, σ’ ένα στρατιωτικό ή στον ικανό πιλότο είναι πολύ ερεθιστική;

Ο Φρόυντ πρώτος προέβη σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των λόγων της σeξουαλικής διέγερσης από άτομα σε θέσεις ισχύος που απαιτούν στολή εργασίας. Το πόρισμα της έρευνας αυτής ήταν ότι το άγχος οδηγούσε στην επιθυμία και τη διέγερση. Για παράδειγμα, το άγχος που προκαλεί μία θέση εξουσίας και ο φόβος μιας τιμωρίας, που μπορεί να εφαρμοστεί απ’ αυτόν που την κατέχει, ενδέχεται να είναι ελκυστικό για αρκετά άτομα.

Αν το δείτε σε βάθος, θα καταλάβετε ότι καμία απ’ αυτές τις στολές δεν υποδεικνύει αδυναμία. Μήπως, λοιπόν, υποσυνείδητα αναζητούμε ένα σύντροφο προστάτη που θα είναι περισσότερο δυναμικός από εμάς; Ή μήπως απλώς η στολή στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει αποτελεί στοιχείο φετίχ μέχρι και σήμερα;

Κάποιες φορές, η στολή είναι σύμβολο εξουσίας, όμως η ίδια η εξουσία απουσιάζει. Και απ’ την άλλη, υπάρχουν πολλοί που δε θα γυρίσουν το κεφάλι στην όψη ενός ένστολου, που δε θα εντυπωσιαστούν απ’ το στερεότυπο και δε θα δώσουν σημασία στο περιτύλιγμα. Όχι γιατί προσπαθούν ν’ αδιαφορήσουν για να εστιάσουν μόνο στον εσωτερικό κόσμο του καθενός, αλλά γιατί στην τελική όλα είναι θέμα γούστου! Κι ο τύπος που ελκύει τον καθένα είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό!

Συντάκτης: Βάγια-Γιούλη Κιτσικούδη Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

pillowfights.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ