Τότε που ο Καραμανλής δάκρυζε για τη Μακεδονία και ο Παπανδρέου έλεγε «το όνομά μας είναι η ψυχή μας»

Ελληνες

Η υπογραφή της συμφωνίας με την οποία το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία» είναι πια γεγονός.

Δύο από τις σπουδαιότερες πολιτικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να είχαν εκρηκτικές διαφορές, ωστόσο είχαν παρόμοιες απόψεις αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Τα δάκρυα του Καραμανλή: Μία Μακεδονία υπάρχει και αυτή είναι ελληνική

Στις 28 Αυγούστου 1992, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δημοσιογράφοι του ζητούν να σχολιάσει τις δηλώσεις του τότε προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει την εξής απάντηση: «Φοβούμαι ότι σύντομα θα μετανοιώσει γι’ αυτά που κάνει και αυτά που λέει. Ελπίζω συνεπώς, ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική», είχε πει βουρκωμένος μπροστά στις κάμερες.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Παπανδρέου: Το όνομά μας, είναι η ψυχή μας

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1993 στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε τα εξής:

«Λαέ της Μακεδονίας, δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει από αλλού αυτός ο νικηφόρος αγώνας. Το δικό σου όνομα προσπαθούν να αμφισβητήσουν, τη δική σου ιστορία αρνούνται, τον δικό σου πολιτισμό θέλουν να παραχαράξουν. Από την καρδιά της Μακεδονίας στέλνουμε το μεγάλο μήνυμα. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του, τα βόρεια σύνορά μας».

Ανδρέας: Γιατί τα Σκόπια θέλουν το όνομα «Μακεδονία»

Στις 5 Οκτωβρίου 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιάννη Παπουτσάνη και Στρατή Λιαρέλη, εξηγεί για ποιο λόγο τα Σκόπια θέλουν το όνομα «Μακεδονία»

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ