Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά 

Ελληνες

Όταν τα ελληνικά ταξιδιωτικά σάιτ εκθειάζουν και αποθεώνουν τη Λάρισα. Ένα αφιέρωμα στην πόλη από όλες τις πτυχές της:

Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά  - Εικόνα 1

Με τα café της

Η Λάρισα είναι γνωστή ως η πόλη του καφέ, όχι μόνο για τις αλυσίδες που επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα (από εδώ ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των Mikel, Bruno και Sicily), αλλά και με τον αριθμό των café που λειτουργούν, αφού υπολογίστηκε πως αντιστοιχεί… μια καφετέρια ανά 119 άτομα. Από την πλατεία Ταχυδρομείου ως την πλατεία Σάπκα (που όλοι αποκαλούν Κεντρική) και το αρχαίο θέατρο, και στα πεζοδρομάκια ανάμεσά τους, οι επιλογές είναι αμέτρητες και παντού… ξέρουν από καλό καφέ.

Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά  - Εικόνα 2

Με το φρούριο της

Στην καρδιά της Λάρισας, οι πεζόδρομοι αρχίζουν να ανηφορίζουν προς τον λόφο του φρουρίου, η διαδρομή προς το οποίο περνά από πολλά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, όπως το Μπεζεστένι, τα λουτρά και ο Άγιος Αχίλλειος. Στην κορυφή, την «Ακρόπολη» της Λάρισας, βρίσκεται το λεγόμενο φρούριο, με μεγάλες πλατείες να το περιβάλλουν και ένα μοντέρνο café με τεράστια αυλή κάτω από τα δέντρα. Από την πίσω πλευρά, προς τον Άγιο Αχίλλειο, το φρούριο απολαμβάνει θέα προς τον Πηνειό και το γνωστό… γλυπτό – αλογάκι της Λάρισας. Στο δίκτυο πεζοδρόμων που ανηφορίζουν προς το φρούριο βρίσκονται και τα πιο παρεΐστικα ταβερνάκια της πόλης.

Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά  - Εικόνα 3

Με το αρχαίο της θέατρο

Στα «πόδια» του λόφου, στο τέρμα της οδού Βενιζέλου, βρίσκεται το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά θέατρα, που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν η Θεσσαλία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας. Το αρχαίο θέατρο βγήκε στο φως την τελευταία εικοσαετία και πλέον σώζονται 21 σειρές εδωλίων.

Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά  - Εικόνα 4

Με τη Γιορτή του Πηνειού

Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουνίου, η ζωή της πόλης μεταφέρεται στο «λιμανάκι» που διαμορφώθηκε στην κοίτη του Πηνειού, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο. Συναυλίες, θέατρο δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές εκθέσεις, αγορά τοπικών προϊόντων, αθλητικές δράσεις και φυσικά βόλτες στις όχθες του ποταμού και στα γεφυράκια των Νυμφών συγκαταλέγονται στις εμπειρίες του Φεστιβάλ, που πρωτοξεκίνησε πριν 18 χρόνια με στόχο να ξαναφέρει τους Λαρισαίους κοντά στο ποτάμι τους.

Η «πρωτεύουσα του καφέ»: Η υπέροχη ελληνική πόλη με τις 1674 καφετέριες και την αστείρευτη ομορφιά  - Εικόνα 5

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ