Στη Βραζιλία γεννήθηκε το πρώτο παιδί μετά από μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Στη Βραζιλία γεννήθηκε το πρώτο μωρό το οποίο ήρθε στη ζωή χάρη στη μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια, αφού η μητέρα του έπασχε από στειρότητα.

H γέννηση του έγινε πέρυσι, ενώ η μεταμόσχευση της μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2016 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σάο Πάολο.

Με βάση άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet 7 μήνες έπειτα από τη γέννησή του, το μωρό, ένα κοpιτσάκι, τα πήγαινε πολύ καλά, ζύγιζε 7,2 κιλά και τρεφόταν ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα, η οποία επίσης χαίρει άκρας υγείας,

Αυτή ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία η μεταμόσχευση της μήτρας μιας νεκρής δότριας επέτρεψε να γίνει μια επιτυχημένη κύηση, ενώ επρόκειτο επιπλέον για την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στη Λατινική Αμερική.

Έπειτα από την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας, με το μόσχευμα να προέρχεται από δότρια εν ζωή, η οποία έγινε το 2013 στη Σουηδία, έχουν γίνει παγκοσμίως άλλες 39 τέτοιες επεμβάσεις, από τις οποίες 11 οδήγησαν σε γεννήσεις παιδιών. Όλες οι μεταμοσχεύσεις μήτρας στις οποίες οι δότριες είχαν ήδη αποβιώσει, περίπου δέκα τον αριθμό, που έγιναν στις ΗΠΑ, στην Τσεχία και στην Τουρκία, είχαν αποτύχει ως αυτή την παγκόσμια πρωτιά.

«Η καταφυγή σε δότριες που έχουν αποβιώσει μπορεί να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, καθώς τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την απόδειξη ότι μπορεί να είναι επιτυχής, για να προσφερθεί έτσι μια νέα επιλογή σε γυναίκες που πλήττονται από στειρότητα οφειλόμενη σε παθήσεις της μήτρας», υπογράμμισε ο γυναικολόγος Δρ. Ντάνι Άιζενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σάο Πάολο και βασικός συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύει το Lancet.

Η μοναδική κύηση που είχε σημειωθεί έπειτα από μεταθανάτια μεταμόσχευση μήτρας «χρονολογείτο το 2011», είχε γίνει «στην Τουρκία» και είχε καταλήξει σε αποτυχία εξαιτίας αποβολής, παρατηρεί ο Δρ. Στρέτζαν Σάσο της σχολής μαιευτικής του Imperial College του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος «παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μεταμόσχευση από ζωντανή δότρια», αφού «η δεξαμενή των δοτριών είναι πολύ μεγαλύτερη», ενώ οι επεμβάσεις αυτές είναι «λιγότερο ακριβές» και αποφεύγουν κάθε «κίνδυνο για μια ζωντανή δότρια», εξήγησε.

Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση ήταν 32 ετών και είχε γεννηθεί δίχως μήτρα (έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser). Η μήτρα προερχόταν από μια γυναίκα 45 ετών, η οποία απεβίωσε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν δότρια πολλών οργάνων (καρδιάς, πνεύμονα, νεφρών). Η επέμβαση διήρκεσε συνολικά 10 ώρες και 30 λεπτά και ακολουθήθηκε από ανοσοκατασταλτική θεραπεία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Μόλις τελικά γεννήθηκε η μικρή της κόρη, ζύγιζε 2,550 κιλά και ήταν απόλυτα υγιής.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά, και η μητέρα και το παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Θεωρείται πως η στειρότητα πλήττει το 10 ως 15% των ζευγαριών σε ηλικία τεκνοποίησης παγκοσμίως. Ανάμεσα στις γυναίκες οι οποίες πλήττονται, πιστεύεται πως η μία στις 500 παρουσιάζει κάποια ανωμαλία της μήτρας. Για εκείνες τις γυναίκες, η υιοθεσία ή η καταφυγή σε παρένθετη μητέρα είναι οι μοναδικές άλλες επιλογές εκτός από τη μεταμόσχευση μήτρας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ