Ένα αναψυκτικό την ημέρα και η πιθανότητα θανάτου από καρδιά αυξάνεται κατά 31%

Η κατανάλωση ενός και μόνο αναψυκτικού ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ακόμη και από καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι ακόμη και ένα κουτί αναψυκτικό την ημέρα, αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 31%.

Και αυξάνει, επίσης, κατά 1/5 τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο.

Όμως η αντικατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και ηγήθηκε από την Vasanti Malik, ερευνήτρια του Τμήματος Διατροφής.

“Τα αποτελέσματά μας στηρίζουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και την αντικατάστασή τους με άλλα ποτά, κατά προτίμηση νερό, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της μακροζωίας,” δήλωσε η κ. Malik.

Ένα αναψυκτικό την ημέρα και η πιθανότητα θανάτου από καρδιά αυξάνεται κατά 31% - Εικόνα 2

Για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο τα αναψυκτικά επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου, οι ερευνητές εξέτασαν 80.647 γυναίκες από το 1980 έως το 2014 και 37.716 άνδρες από το 1986 έως το 2014.

Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation – αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά ημερησίως ήταν 31% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Και κάθε πρόσθετο κουτί αναψυκτικού ή άλλου ζαχαρούχου ποτού αύξανε ένα 10% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

“Τα ευρήματα αυτά συμβαδίζουν με τις γνωστές αρνητικές επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης,” δήλωσε ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής διαιτολογίας και διατροφής του Χάρβαρντ.

“Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.”

“Τα αποτελέσματα αυτά προωθούν τον περιορισμό της εμπορίας ζαχαρούχων ποτών σε παιδιά και εφήβους.”

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ