Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος

Ταξίδια

Το ορεινό χωριό του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.

Ελάτε στον Άγιο Γεώργιο ένα μεσημέρι που ο ήλιος και η ζέστη θα είναι ανυπόφορη για να βρείτε δροσιά κάτω από τα φουντωτά πλατάνια του. Η δροσιά από τα πλατάνια και τα κρυστάλλινα νερά, αποζημιώνουν τον επισκέπτη που επιθυμεί να περπατήσει στους δρόμους του χωριού, πριν πάρει τον κατηφορικό δρόμο και φτάσει μετά από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και πάλι στη θάλασσα στην Σκάλα Ραχωνίου, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κυρίαρχο στοιχείο του νησιού της Θάσου, τη θάλασσα. Ο θρύλος αναφέρει ότι το χωριό υπήρξε ο τόπος ανατροφής και των πρώτων παιδικών χρόνων του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου.

Το χωριό με την περισσότερη έμπνευση

Το χωριό Θεολόγος είναι ορεινό, απότομο. Στην πατρίδα του Βασίλη Βασιλικού σε κάθε της βήμα νιώθει κανείς έντονα την ενέργεια αυτού του τόπου. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για το τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον οικισμό, καθώς και στις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου. Η τελευταία μάλιστα έχει κτιστεί το 1803 μ.Χ και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι ντόπιοι θα σας μιλήσουν και για τα ξωκλήσια της περιοχής, όπως της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου όπου δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κάστρο: Το κοιμώμενο χωριό

Αυτός ο οικισμός μπορεί να μην έχει μόνιμους κατοίκους και η πρόσβαση για τον επισκέπτη να μην είναι η πιο εύκολη, όμως αξίζει την επίσκεψη σας. Το Κάστρο βρίσκεται βορειοανατολικά των Λιμεναρίων προς το κέντρο του νησιού. Όπως φανερώνει και το όνομα του κάποτε εδώ υπήρχε ένα κάστρο που έχτισε ένα Γενοβέζος. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τις δύσκολες εποχές προς αναζήτηση δουλειάς. Σήμερα κάποια σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται για καλοκαιρινές κατοικίες. Γιατί, ωστόσο να έρθετε εδώ; Γιατί είναι εξαιρετικά, έχει μια γοητευτικά άγρια ομορφιά που θα σας κλέψει την καρδιά.

Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος - Εικόνα 7

Γύρω του έχει καταπληκτική θέα στα φαράγγια και στις χαράδρες που το περιβάλλουν. Μπορείτε να πάτε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο και θα χρειαστείτε περίπου 35 λεπτά προσεκτικής οδήγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι αρκετά ανυψωμένο από το έδαφος γιατί ο βραχώδης δρόμος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο όχημά σας. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας προσπαθήστε να περπατήσετε από το Θεολόγο ή τα Λιμενάρια. Μια ευχάριστη βόλτα στη φύση με μέση διάρκεια δύο με τρεις ώρες.

Ένα χωριό μέσα στα πεύκα

Το Καζαβίτι πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για το ομορφότερο χωριό της Θάσου. Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο οικισμούς. Το Μικρό Καζαβίτι και το Μεγάλο. Το πρώτο βρίσκεται στο τέλος μιας εύφορης κοιλάδας ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους.

Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος - Εικόνα 8

Αποτελείται από χαριτωμένα σπιτάκια χτισμένα με πλίνθους με αμφιθεατρικό τρόπο πάνω στο λόφο, κρυμμένα μέσα σε οpγιώδη βλάστηση από πλατάνια, κυπαρίσσια και πρίνους. Το Μεγάλο Καζαβίτι απέχει μόνο μισό χιλιόμετρο και ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, αρχιτεκτονική και ομορφιά..

Παναγιά: Ένα χωριό που τιμά το Βάκχο

Το χωριό βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και θα φτάσετε σε αυτό μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή κατάφυτη από πεύκα και πλατάνια. Η πλούσια βλάστηση οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων κυρίως το χειμώνα. Το χωριό έχει χτιστεί σε περιοχή όπου δεν είναι εμφανές από τη θάλασσα για να είναι οι κάτοικοι του προστατευμένοι από τους πειρατές, οι οποίοι έκαναν αρκετές επισκέψεις στο νησί. Αυτό εξηγεί και την ύπαρξη πολλών ορεινών χωριών στη Θάσο. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Παναγιά ήταν η πρωτεύουσα του χωριού που πήρε τη θέση από το Θεολόγο που απείχε αρκετά από τη θάλασσα. Κάπως έτσι, άρχισαν να χτίζονται εδώ αρχοντικά τα όποια υπάρχουν ακόμα και σήμερα και ξεχωρίζουν για τους εξώστες και την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική τους. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Σε όλα αυτά προσθέστε τρεχούμενα νερά που φτάνουν εδώ από τα βάθη των πηγών που έχουν τις καρδιές τους μέσα στα βουνά. Στολίδι του χωριού όμως και ο χιλιόχρονος πλάτανος της κεντρικής πλατείας. Οι τολμηροί επίσης ας αναζητήσουν τη Δρακότρυπα που βρίσκεται ένα τέταρτο της ώρας ποδαρόδρομο από την πλατεία του χωριού. Είναι μια σπηλιά με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι ντόπιοι στο χωριό θα σας κεράσουν ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Άλλωστε, εδώ το αγαπούν το αλκοόλ, μιας και έχουν μια αδυναμία παραπάνω στο Θεό Βάκχο, απόδειξη ότι έχουν δώσει το όνομα του στο σύλλογο του χωριού.

Οι καλύτερες παραλίες της Θάσου

Οι παραλίες της Θάσου είναι για όλα τα γούστα. Οι περισσότερες ωστόσο είναι αμμουδερές.

Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος - Εικόνα 9

Είναι στρωμένες με ψιλή και εξαιρετικής ποιότητας άμμο. Τέτοιες είναι οι Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά, Χρυσή Ακτή και Παράδεισος.

Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος - Εικόνα 10

Δική μας αγαπημένη, η παραλία που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κλίμα τροπικό, η παραλία Μάρμαρα ή αλλιώς Σαλιάρα, είναι λευκή με γαλαζοπράσινα νερά. Από τα πιο εντυπωσιακά που μπορείτε να δείτε στην Ελλάδα.

Το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου. Αρχαίοι καταρράκτες και τροπικές αμμουδιές που δε λέγονται τυχαία.. Παράδεισος - Εικόνα 11

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ