10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Οι αυτοάνοσες ασθένειες (διαβήτης τύπου 1, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ρευματοειδής αρθρίτιδα και συνολικά περίπου 80 τύποι), γίνονται όλο και συχνότερες σε όλο τον κόσμο. Αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις υγείας που μπορεί να γίνουν ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Η γνώση των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων, είναι το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν έχετε παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα που παρατίθενται παρακάτω, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η διάγνωση τους θεωρείται πολύ δύσκολη, καθώς πολλές από τις 80 κατηγορίες δεν έχουν ένα, αλλά αρκετά παρόμοια συμπτώματα.

Θα είναι καλό να σημειώσετε όλα τα συμπτώματα που έχετε πριν επισκεφθείτε το γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να λάβετε τη σωστή διάγνωση, αλλά μόλις αναγνωριστεί ο τύπος της ασθένειας, γίνεται πολύ πιο εύκολη η εφαρμογή της θεραπείας.

Παρακάτω θα μάθετε τα 10 από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών, ώστε να μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι δεν είστε σε κίνδυνο.

#10  Κοιλιακό άλγος ή πεπτικά προβλήματα10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα - Εικόνα 1

© Depositphotos.com

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών, είναι οι μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Η νόσος του Κρον, η κοιλιοκάκη, ο υποθυρεοειδισμός και πολλές άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, έχουν αυτά τα συμπτώματα. Αν τα παρουσιάζετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας.

#9 Φλεγμονή10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα - Εικόνα 2

© Depositphotos.com

Οι περισσότερες φλεγμονές των αυτοάνοσων ασθενειών δεν είναι ορατές με το μάτι, καθώς συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που σας ενημερώνουν πως ήρθε η ώρα να δείτε έναν γιατρό, όπως για παράδειγμα η βρογχοκήλη. Πρόκειται για ένα πρήξιμο στο λαιμό που προκύπτει από τον μεγεθυμένο θυρεοειδή αδένα. Οποιοσδήποτε άλλος τύπος διόγκωσης θεωρείται σημάδι αυτοάνοσης ασθένειας.

#8 Έντονος ή επανεμφανιζόμενος πυρετός10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα - Εικόνα 3

© WarnerBros.

Αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες ξεκινούν με έναν ιό που επιτίθεται στο σώμα. Μπορεί να εμφανίσετε πυρετό που είτε θα εξαφανιστεί είτε θα γίνει ένα επαναλαμβανόμενο συμβάν.

#7 Κόπωση10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα - Εικόνα 4

© Unrest Movie

Φανταστείτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει από την εμφάνιση μιας αυτοάνοσης ασθένειας και ως εκ τούτου, όσο πιο άρρωστοι είστε, τόσο πιο κουρασμένοι αισθάνεστε. Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να κοιμηθείτε ακόμη και μετά από ένα καλό βραδινό ύπνο ή αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, αυτό είναι ένα σύμπτωμα κόπωσης των περισσότερων αυτοάνοσων. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος Χασιμότο, η αιμολυτική αναιμία και η φλεγμονώδης νόσος των εντέρων, είναι μεταξύ αυτών των ασθενειών που έχουν κόπωση ως κοινό σύμπτωμα.

#6 Πρησμένοι αδένες10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα - Εικόνα 5

© Depositphotos.com

Κυρίως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει διογκωμένους αδένες ως σημάδι, ειδικά αν ένα άτομο έχει αυτή τη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λύκος και η σαρκοείδωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στους λεμφαδένες. Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ