Άιρτον Σένα: Ο καλύτερος οδηγός που αγωνίστηκε ποτέ στη Φόρμουλα 1

Πίστευε ότι είδε τον Θεό, ενώ οδηγούσε. Είχε δωρίσει 400 εκ. δολάρια, στην κηδεία του τον συνόδευσαν 3 εκατομμύρια θαυμαστές.

Η σκηνή που η Williams-Renault του Σένα τινάζεται στην τσιμεντένια μπαριέρα στην καταραμένη στροφή Tamburello, στην πίστα της Ίμολα έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη.

Οι προληπτικοί είπαν τότε ότι το κακό τρίτωσε μετά τον τραυματισμό του Ρούμπενς Μπαρικέλο και το θάνατο του Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ στα δοκιμαστικά στην ίδια πίστα.

«Δεν οδηγούσα συνειδητά, αλλά από ένστικτο. Ήμουν σε μιαν άλλη διάσταση. Είχα ξεπεράσει τα όρια και μπορούσα να πάω ακόμα πιο μακριά. Γνώριζα ότι ήμουν σε άλλη ατμόσφαιρα, πέρα από τη συνείδηση» Άιρτον Σένα

Τον Μάιο του 1988 έσπρωχνε ένα αυτοκίνητο Μακλάρεν στα όρια του. Ήταν μόνο οι κατατακτήριες δοκιμές πριν από τον επίσημο αγώνα, αλλά ο Σένα ήταν αποφασισμένος να ξεχωρίσει. Ο μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο Αλέν Προστ, που διατηρούσε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Σένα οδηγούσε σαν δαιμονισμένος. Ξανά και ξανά έκανε το γύρω της πίστας, μέχρι που σταμάτησε να βλέπει την άσφαλτο και τα διαχωριστικά:…

Άιρτον Σένα: Ο καλύτερος οδηγός που αγωνίστηκε ποτέ στη Φόρμουλα 1 - Εικόνα 2

«Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μια κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.

Άιρτον Σένα: Ο καλύτερος οδηγός που αγωνίστηκε ποτέ στη Φόρμουλα 1 - Εικόνα 3

Ο Άιρτον Σένα το 1981

Ο Σένα, ήταν προσωποποιημένο το πάθος για ταχύτητα.

«Στην αρχή είχα μόνο το πάθος για τα γρήγορα αυτοκίνητα. Σιγά-σιγά, το πάθος έγινε ανάγκη. Στο τέλος, κατάλαβα ότι την οδήγηση τη χρειαζόμουν για να ζήσω» ομολογούσε.

Για τον θάνατο του κατηγορήθηκαν οι τεχνικοί υπεύθυνοι της Williams, Πάτρικ Χεντ και Έιντριαν Νιούι, αθωώθηκαν στα ιταλικά δικαστήρια το 1997.

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Σένα ήταν υπεύθυνος για το μοιραίο λάθος.

Τραγική λεπτομέρεια

Ο Μίκαελ Σουμάχερ ο οποίος σήμερα μετά απο ένα απίστευτο ατύχημα σε πίστα του σκι δίνει μάχη για τη ζωή του ήταν ο πλησιέστερος αυτόπτης μάρτυς καθώς βρισκόταν πίσω από τη Williams του Βραζιλιάνου.

«Το μονοθέσιο του Άιρτον έδειχνε πολύ νευρικό σ’ εκείνη τη στροφή»Το έβλεπα να πατώνει, να ακουμπάει συχνά στην άσφαλτο και στον προηγούμενο γύρο σχεδόν έχασε τον έλεγχο. Στον επόμενο γύρο, στο ίδιο σημείο, πράγματι τον έχασε. Οι πίσω ποδιές του αυτοκινήτου χτύπησαν στο έδαφος, έφυγε λίγο με το πλάι και… απλά το έχασε» είχε πει τότε ο Σουμάχερ.

Ποιός ήταν ο Σένα

Ο Αίρτον Σένα ντα Σίλβα (Ayrton Senna da Silva), γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο, από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Μίλτον Σίλβα, ήταν βιομήχανος και μεγαλοκτηματίας, και σε ηλικία 4 ετών τον μύησε στα μηχανοκίνητα σπορ, αγοράζοντάς του ένα καρτ. Σε ηλικία 8 ετών ήταν ένας ολοκληρωμένος οδηγός αγώνων σε μονοθέσια τύπου καρτ.

Άιρτον Σένα: Ο καλύτερος οδηγός που αγωνίστηκε ποτέ στη Φόρμουλα 1 - Εικόνα 4

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ