Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry

Ο Frank Gehry είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο, από αυτούς τους οραματιστές που έχει κατασκευάσει δομές εντυπωσιακές από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Γνωστός για τα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τα ασυνήθιστα σχήματα, τα σχέδια του Gehry ξεπερνούν το συνηθισμένο κτήριο και είναι πραγματικά μνημειώδη έργα τέχνης. Ο Frank Owen Goldberg γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1929 και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Το 1949 μετανάστευσε στο Λος Άντζελες για να παρακολουθήσει τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. (Είναι εδώ που άλλαξε το όνομά του από Goldberg σε Gehry.)

Ο Gehry ολοκλήρωσε το σχολείο στο Λος Άντζελες και παρακολούθησε -αλλά αργότερα αποχώρησε- την Harvard Graduate School of Design, επιλέγοντας μια μόνιμη διαμονή στην Καλιφόρνια. Ο επανασχεδιασμός του σπιτιού του το 1978 ήταν μια καμπή στην καριέρα του. Η εντυπωσιακή αντισυμβατικότητά του προσέλκυσε την προσοχή στο έργο του και τον οδήγησε να σχεδιάσει σπίτια στη Νότια Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το στυλ του προσεγγίζει τη μεταμοντέρνη αρχιτεκτονική, όπου τα στοιχεία του σχεδίου φαίνεται να είναι κατακερματισμένα. Συχνά περιγράφονται ως χαοτικά ή αποκομμένα. Ο Gehry χρησιμοποιεί κυρίως κυματοειδή μέταλλα που δημιουργούν μια ημιτελή εμφάνιση στις δομές του.

Το 1989 έλαβε το βραβείο Pritzker – ένα βραβείο που «τιμά έναν εν ζωή αρχιτέκτονα ή αρχιτέκτονες των οποίων η εργασία επιδεικνύει έναν συνδυασμό ταλέντου και οράματος, που έχει σημαντική συμβολή στην ανθρωπότητα και στο δομημένο περιβάλλον μέσω της τέχνης της αρχιτεκτονικής».

Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 2

Κατοικία Gehry, Santa Monica, Καλιφόρνια Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 3

Olympic Fish Pavilion, Βαρκελώνη, Ισπανία Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 4

Weisman Art Museum, Minneapolis, Μινεσότα Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 5

Dancing House, Πράγα, Τσεχία Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 6

Guggenheim Bilbao, Ισπανία Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 7

Museum of Pop Culture, Σιάτλ Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 8

IAC Building, Νέα Υόρκη Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 9

Richard B. Fisher Center, Annandale-on-Hudson, Νέα Υόρκη Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 10

Peter B. Lewis Building, Οχάιο Τα 10 πιο χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry - Εικόνα 11

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ