Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια

Το πρώτο φως της μέρας αποκάλυψε το μαύρο τοπίο στην κεντρική Εύβοια, ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης.

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη ωστόσο υπάρχει και μία ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την δική τους μάχη από το έδαφος και τον αέρα για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα που απειλούν να επεκταθούν.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 1

Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ όπου εκεί η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα προληπτικά, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία.

Παράλληλα οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ’ αυτή τη φάση είναι ότι έχουμε άπνοια στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς.

Ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Λίγο αργότερα το ίδιο μέτωπο έστρεψε νότια προς το χωριό Τριάδα και φάνηκε στην αρχή να είναι ιδιαίτερα απειλητικό.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 2

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. ‘Αλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 3

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 4 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 5 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 6 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 7 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 8 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 9 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 10 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 11 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 12 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 13 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 14 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 15 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 16 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 17 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 18 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 19 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 20 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 21

Ακολουθούν φωτογραφίες που δημοσίευσε το Associated Press:

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 22 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 23 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 24 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 25 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 26 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 27 Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Εικόνα 28

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ