Εύκολοι τρόποι να κάνετε αποταμίευση

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε στην άκρη κάποια χρήματα για να κάνουμε μια επένδυση ή για μια δύσκολη στιγμή. Στην πράξη όμως η συστηματική αποταμίευση αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ότι ακούγεται.

Τα έξοδα της καθημερινότητας, οι λογαριασμοί που τρέχουν και οι παντός είδους έκτακτες ή πάγιες υποχρεώσεις μας αφήνουν κάθε μήνα το λογαριασμό μας άδειο και εμάς με την απορία “πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;” και “γιατί δεν κατάφερα να κρατήσω λίγα στην άκρη όπως ήθελα;”.  Το να κάνεις αποταμίευση μπορεί να είναι κάτι που όλοι μάθαμε από τα σχολικά μας χρόνια ότι είναι καλό, μεγαλώνοντας όμως διαπιστώσαμε πως δεν είναι και εύκολο. Υπάρχουν ωστόσο μικρά κόλπα που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε και να που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτόν μας τον στόχο.

Παρακάτω ακολουθούν 4 εύκολα tips για να εξοικονομούμε χρήματα κάθε μήνα:

        1.  Καταγραφή των εξόδων

Κι όταν λέμε καταγραφή εννοούμε τα πάντα. Πρώτο βήμα μας αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα είναι να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα μηνιαία μας έξοδα. Σε αυτό πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί και αναλυτικοί. Εκτός των πάγιων λογαριασμών και οφειλών που αποπληρώνουμε, η λίστα μας πρέπει να περιλαμβάνει το παραμικρό έξοδο κι αυτό σημαίνει το σουπερμάρκετ, τη λαϊκή, ακόμα και τον καφέ ή το ποτό που πίνουμε σε κάθε μας έξοδο.

       2. Οργάνωση των εξόδων

Αφού καταγράψουμε τα μηνιαία έξοδα, επόμενο βήμα μας είναι να τα εξετάσουμε με κριτικό μάτι και να τα οργανώσουμε έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τα έσοδα και το lifestyle μας. Σε αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε λίστες με τα είδη των εξόδων μας. Έτσι θα βρούμε και πιο εύκολα από πού μπορούμε να “κόψουμε” ή αλλιώς να κάνουμε οικονομία χωρίς κόπο. Το σουπερμάρκετ παραδείγματος χάρη είναι μια καλή αρχή. Έρευνες δείχνουν πως όταν πηγαίνουμε με λίστα στο σουπερμαρκετ χαλάμε λιγότερα χρήματα. Κάτι εξίσου αποδοτικό είναι να ελέγχουμε για προσφορές σε καταστήματα μέσω των online φυλλαδίων πριν καν βγούμε από το σπίτι μας όπως τις αβ προσφορές και τις μασούτης προσφορές.

        3. Αποταμίευση

Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, σειρά έχει φυσικά η αποταμίευση. Ένας καλός στόχος είναι να προσπαθούμε να βάζουμε στην άκρη περίπου το 10 με 15% του εισοδήματός μας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ίσως πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο των περικοπών…Ξέρω δεν ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια και το δεύτερο φόρεμα που είδαμε στο μαγαζί; Σε αυτό το σημείο βέβαια καλό είναι να πούμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε πάντα τρομερές θυσίες προκειμένου να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα. Αντί για την εβδομαδιαία έξοδο, που σίγουρα μας στοιχίζει μια περιουσία, μπορούμε να οργανώσουμε μια βραδιά στο σπίτι με φίλους. Στο lidl φυλλαδιο θα βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε στις πιο συμφέρουσες τιμές

       4.  Στόχοι

Καλό είναι σε όλη αυτή την προσπάθεια να θέσουμε σαφείς στόχους αφού συνήθως μας βοηθούν να επιτύχουμε. Αν ξεκινήσουμε γενικά και αόριστα να προσπαθήσουμε να κάνουμε οικονομία είναι πολύ πιθανό να αποτύχουμε. Αν όμως έχουμε έναν στόχο να αποταμιεύσουμε για να πάμε ένα ταξίδι, για να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή ακόμα και για να βγούμε στη σύνταξη, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο στόχος μας αυτός είναι κίνητρο τόσο ισχυρό που κάνει την επιτυχία μας σίγουρη!

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ