Γιαουρτόπιτα µε σιρόπι

Παραδοσιακή, εύκολη και αφράτη, αυτή η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα κέικ θα ξετρελάνει μικρούς μεγάλους! Φτιάξτε τη στην πρώτη ευκαιρία

Υλικά συνταγής

200 γρ. βούτυρο μαλακό
4-5 αυγά
250 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη και λίγη εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 ¾ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
ξύσμα και χυμός ½ λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο βούτυρο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε πυκνή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Ρίχνουμε τους κρόκους, το γιαούρτι και το ξύσμα του λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι (κοσκινισμένο), εναλλάξ με τη μαρέγκα. Τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 °C για 55-60 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» ελαφρά.

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο περιμένουμε 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις κρυώσει και ρουφήξει όλο το σιρόπι, το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ