Κότσι με μυρωδικά στη γάστρα

Ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Το μαρινάρισα γίνεται από την προηγούμενη ημέρα με μπόλικα μυρωδικά και το σιγανό ψήσιμο έρχεται μαλακώνει και καραμελώνει το κρέας τις πατάτες.

Υλικά
χοιρινό – 2 κότσια 2.200 γρ. με το δέρμα τους
πατάτες – 2 κιλά baby

Υλικά για την μαρινάδα

χυμό πορτοκάλι – 250 ml φρέσκο
χυμό λεμόνι – από 1 λεμόνι
κόκκινο κρασί – 300 ml ημίγλυκο
ελαιόλαδό – 120 ml
σκόρδο – 5 σκ. σπασμένες στην μέση με την παλάμη
μέλι – 1 κ. σούπας
μουστάρδα – 2 κ. σούπας
δάφνη – 3 φύλλα
δεντρολίβανο – 2 κλωνάρια φρέσκο
λουιζα – 2 κλωνάρια φρέσκια
ρίγανη – 2 κλωνάρια φρέσκια
mix πιπεριών – 1 κ. σούπας ολόκληρα
γαρύφαλλο – 10 καρφάκια
πιπέρι – φρεσκοτριμμένο
ρίγανη – τριμμένη
αλάτι – όταν θα βάλουμε το φαγητό για ψήσιμο

Εκτέλεση
Αφού έχουμε καθαρίσει – πλύνει και στεγνώσει από τα νερά τα κότσια, τα βάζουμε σε μια φαρδιά λεκάνη .
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά… πορτοκάλια, λεμόνι, μουστάρδα ,κρασί ,μέλι ,ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα κότσια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά, εκτός από αλάτι.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο απόγευμα να μαριναριστούν.
Στο διάστημα αυτό τα γυρνάμε που και που.

Την επόμενη ημέρα όπως είναι τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερού νερό, ελάχιστο ελαιόλαδο, αλατάκι , σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε την γάστρα στο κάτω ράφι του φούρνου όπου τον έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς. Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς μέχρι το τέλος του ψησίματος.

Στις 2 ώρες προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί άλλη 1 1/2 ώρα.

Καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος με προσοχή γυρνάμε τα κότσια να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αν δεν μας ικανοποιεί το χρώμα τότε αφαιρούμε το καπάκι να πάρει περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ