Προφιτερόλ : το απόλυτο γλυκό

Εντυπωσιακό τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση του. Το προφιτερόλ δεν είναι ένα ακόμα γλυκό, είναι το απόλυτο γλυκό!

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 8 μερίδες

Υλικά
Για τη ζύμη των σου
75 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
245 ml. νερό
140 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 αβγά

Για την κρέμα
2 κρόκους αβγών
70 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
80 gr. ζάχαρη
1 στικ βανίλια

Για το γλάσο σοκολάτας
80 γρ. ΒΙΤΑΜ πλακάκι
250 γρ. κουβερτούρα
100 ml. κρέμα γάλακτος
120 ml. γάλα

Επιπλέον
300 γρ. σαντιγύ

Εκτέλεση Συνταγής

1 Η ζύμη των σου
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το αλάτι και το Βιτάμ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.

Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την ζύμη 3-4 λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στην ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την χρησιμοποιούμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Δημιουργούμε μικρά σουδάκια με κορνέ σε αντικολλητικό χαρτί με απόσταση ενός εκατοστού, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γεμίσουμε.

2 Για την κρέμα
Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και τους κρόκους να αφρατέψουν για 1-2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί, προσθέτουμε ¼ από αυτό στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Μόλις πάρει βράση το υπόλοιπο γάλα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και τους σπόρους της βανίλιας, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ και ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει καλά η κρέμα την αναμειγνύουμε με 200 γρ. σαντιγύ ανακατεύοντας καλά με σύρμα.

 3Το γλάσο σοκολάτας
Σε μπαιν μαρί τοποθετούμε όλα τα υλικά για το γλάσο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε το προφιτερόλ δημιουργώντας στρώσεις από σου τα οποία γεμίζουμε με τη κρέμα, περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με σαντιγύ και ετοιμάζουμε να σερβίρουμε.

Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σε μεγάλο μπωλ ή σε ατομικά μπωλάκια όπου τοποθετούμε εναλλάξ κρέμα, σου και περιχύνουμε με το σοκολατένιο γλάσο και γαρνίρουμε με σαντιγύ.

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα σου με κρέμα
– Την κρέμα μπορούμε να την παραλείψουμε και να προσθέσουμε επιπλέον σαντιγύ
– Την κρέμα μπορούμε να την αρωματίσουμε με πορτοκάλι ή λεμόνι
– Αν δεν μας αρέσει η bitter γεύση της σοκολάτας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα γάλακτος
– Το γλάσο σοκολάτας το φτιάχνουμε τελευταίο και το κρατάμε ζεστό, αν το θέλουμε ακόμη πιο ρευστό προσθέτουμε γάλα ζεστό μέχρι να το αραιώσουμε σύμφωνα με τα γούστα μας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ