Αυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει το «φιλί του Ιούδα»

Viral έγινε η επίμαχη φωτογραφία, που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει τον ιδιοκτήτη ενός ταύρου να τον φιλάει αφήνοντάς τον να πεθάνει κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ισχυρισμός:
Η φωτογραφία απεικονίζει τον ιδιοκτήτη ενός ταύρου να τον φιλάει αφήνοντάς τον να πεθάνει κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας.

Συμπέρασμα:
Ο εικονιζόμενος είναι αθλητής υπερπήδησης ταύρων, ένα σπορ που δεν οδηγεί σε σημαντικούς τραυματισμούς τους.

Η παλιότερη πηγή που βρήκαμε γι’ αυτήν την ιστορία δημοσιεύτηκε το 2012 από την σελίδα Toros Libres («Απελευθέρωσε τους Ταύρους»). Η ιστορία μετέπειτα κατάφερε να γίνει viral διεθνώς, και το 2016 οδήγησε σε 41χιλ υπογραφές κατά των ταυρομαχιών.

Στην πραγματικότητα, ο εικονιζόμενος αποτελεί αθλητή των recortadores: πρόκειται για μια μη-βίαιη εκδοχή των ταυρομαχιών, στην οποία οι συμμετέχοντες υπερπηδούν έναν ταύρο καθώς αυτός τους επιτίθεται.

Η μπλούζα που φορά το πρόσωπο της επίμαχης φωτογραφίας αποτελεί μέρος της ενδυμασίας των αθλητών του φεστιβάλ Toropasión, το οποίο διοργανώνει αγώνες recortadores. Στα αντίστοιχα επίσημα άλμπουμ βλέπουμε ότι μεταξύ 2010 και 2012 (οι παλιότερες φωτογραφίες των αγώνων που διαθέτουμε μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της αρχικής ιστορίας) οι χαρακτηριστικοί χρωματισμοί της αμφίεσης των συμμετεχόντων διατηρήθηκαν σταθεροί.

Στις παραπάνω λήψεις φαίνεται το πού όντως στέκεται ο εικονιζόμενος της επίμαχης λήψης: όχι στο κοινό όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα, αλλά σε προστατευτικά τοιχώματα συνοριακά της αρένας. Ο διαχωρισμός φαίνεται επίσης στο εξής στιγμιότυπο από βίντεο αγώνων του 2013.

Όπως γίνεται σαφές και από την ευρύτερη καταγραφή του αγώνα, μόνο οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν αρκετά πιθανό κίνδυνο τραυματισμού. Το πιο βίαιο συμβάν κατά του ταύρου σημειώθηκε όταν αυτός συγκρούστηκε με τα κέρατά του κατά των προστατευτικών τοιχωμάτων (1:35:03), κάτι που όμως δεν τον έβλαψε εμφανώς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ