Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε

Ενδιαφέροντα

Πρόκειται για ψυχικές διαταραχές, όπως είναι το Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, αυτό είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή. Παρόλο που το Αλτσχάιμερ βρίσκεται ανάμεσα στα εκατό είδη ψυχικών διαταραχών της άνοιας, ωστόσο αποτελεί το 50% – 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Σε κάθε περίπτωση η άνοια είναι ένας γενικός όρος για εκφυλιστικές και ανίατες ασθένειες. Δηλαδή, ασθένειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κάποια βλάβη στον εγκέφαλο.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 1

Ποια είναι τα δώδεκα συμπτώματα άνοιας

Προβλήματα στην βραχυπρόθεσμη μνήμη: Κατά καιρούς όλοι ξεχνάμε που έχουμε αφήσει τα κλειδιά μας. Ωστόσο, αν ξεχνάμε ολοένα και περισσότερα πράγματα, μπορεί να πρόκειται για ένα πρόωρο σημάδι άνοιας. Όσοι έχουν προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, μπορεί να θυμούνται γεγονότα της περασμένης δεκαετίας. Όμως, μπορεί να μην θυμούνται τι έκαναν χθες.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 2

Δυσκολεύονται να βρουν λέξεις: Η δυσκολία στην ανάκληση λέξεων είναι ένα ακόμα σημάδι. Ο ομιλητής προσπαθεί να βρει μια λέξη. Όμως, δεν μπορεί. Παρόλο που δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερα δύσκολη λέξη. Αυτό, μπορεί να δυσκολέψει τις συζητήσεις και να προκαλέσει εκνευρισμό.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 3

Εναλλαγές στην διάθεση: Οι ξαφνικές αλλαγές στην διάθεση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια άνοιας στα αρχικά στάδια. Οι αλλαγές στην διάθεση μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα. Συνήθως, δεν σχετίζονται με το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 4

Αίσθηση λήθαργου: Η κατάθλιψη που αισθάνονται οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, μπορεί να εκληφθεί ως λήθαργος. Ο πάσχων μπορεί να χάσει ξαφνικά το ενδιαφέρον του για κάποιο αγαπημένο χόμπι. Μπορεί επίσης να μην θέλει να βγαίνει έξω.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 5

Προβλήματα συγκέντρωσης: Τα προβλήματα συγκέντρωσης εντοπίζονται κυρίως στην επίλυση προβλημάτων και στην οργάνωση σχεδίων. Μπορεί να δυσκολεύονται να σχεδιάσουν κάτι ή να ακολουθήσουν ένα σχέδιο, που οι ίδιοι έχουν οργανώσει.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 6

Βρίσκουν τις καθημερινές δουλειές ξαφνικά πολύ δύσκολες: Ακόμα και μια πολύ συνηθισμένη μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολη για όσους πάσχουν από άνοια.Τέτοιες καθημερινές δουλειές μπορεί να είναι οι δουλειές του σπιτιού ή οδήγηση σε ένα κοντινό μέρος.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 7

Προβλήματα κατανόησης χρόνου: Τα λεπτά, οι μέρες και τα χρόνια, όλα φαίνονται το ίδιο και το πέρασμα του χρόνου ξαφνικά δεν έχει καμία σημασία για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 8

Δυσκολεύονται να θυμηθούν που ήταν προηγουμένως: Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια ξαφνικά δεν αναγνωρίζουν το μέρος στο οποίο βρίσκονται, ακόμα και αν πρόκειται για ένα πολύ οικείο μέρος.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 9

Δυσκολία στο γράψιμο: Όπως εμφανίζονται προβλήματα στην συγκέντρωση και στην επιλογή των λέξεων, έτσι εμφανίζονται δυσκολίες και στο γράψιμο. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να συνθέσουν και να ολοκληρώσουν μια μεγάλη πρόταση.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 10

Επανάληψη: Η επανάληψη είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της άνοιας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επανάληψη λέξεων ή ερωτήσεων.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 11

Ξαφνικός φόβος για αλλαγές: Το χειρότερο κομμάτι της άνοιας είναι, ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια έχουν επίγνωση των αλλαγών που συμβαίνουν στο μυαλό τους και αυτό είναι τρομακτικό. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστεί κάποια ξαφνική αντίσταση στις αλλαγές.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 12

Πρόβλημα στην παρακολούθηση της ροής μιας ιστορίας: Η συγκέντρωση της προσοχής είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζεται από την άνοια. Οπότε, ο πάσχων δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ροή μιας ιστορίας ή τα βήματα μιας διαδικασίας.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 13

Συμπτώματα άνοιας : Πως να τα εντοπίσετε

Δυστυχώς, η άνοια είναι μια ανίατη ασθένεια μέχρι τώρα. Ωστόσο, μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας και μια καλή ποιότητα ζωής.

Άνοια: Τα 12 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι μπορείτε να κάνετε - Εικόνα 14

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ