Η γυναίκα που πάσχει από προσωποαγνωσία και δεν αναγνωρίζει ούτε το ίδιο το πρόσωπο της

Πρόκειται για τη Boo James, η οποία πάσχει από μία σπάνια νόσο που αποκαλείται προσωποαγνωσία κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα, ούτε της οικογένειας, ούτε των φίλων, ούτε καν το δικό της.

Μία άγνωστη την χαιρέτησε στο λεωφορείο. Εκείνη δεν έδωσε σημασία. Αργότερα συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για την ίδια της τη μητέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, oι επιστήμονες διεξήγαγαν μία μελέτη ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους σαν τη Boo να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους ευκολότερα.

Η γυναίκα που πάσχει από προσωποαγνωσία και δεν αναγνωρίζει ούτε το ίδιο το πρόσωπό της - Εικόνα 2

«Για πολλά χρόνια νόμιζα πως είμαι από άλλο πλανήτη. Είναι τρομερά στρεσογόνο και εκνευριστικό το να κάθεσαι και να το σκέφτεσαι κι έτσι τώρα πια προσπαθώ να μη γίνεται πια. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Μπορεί να καταστεί σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτικό το να σπαταλήσεις μία ολόκληρη μέρα έξω ανησυχώντας διαρκώς αν έπρεπε να έχεις μιλήσει ή χαιρετήσει κάποιον» λέει μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο. «Έπρεπε να προσπαθήσω να βρω ένα τρόπο να το εξηγήσω αυτό. Αληθινά δε μπορούσα να το κάνω. Δεν ήθελα να γνωρίζω τους ανθρώπους που έβλεπα έξω στο δρόμο. Προφανώς δεν ενδιαφερόμουν αρκετά για να τους θυμάμαι, έτσι σκεφτόμουν – ήταν ένα είδος άρνησης» συμπληρώνει. Λίγο μετά τα 40στα της γενέθλια η Boo James είδε στις ειδήσεις ένα ρεπορτάζ για την ασθένειά της στην τηλεόραση. «Τότε κατάλαβα πως ο μόνος λόγος που δεν αναγνώριζα τα πρόσωπα ήταν γιατί ο εγκέφαλός μου δεν ήταν ικανός να το κάνει. Μπόρεσα αμέσως να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου, να με συγχωρήσω και να δω τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά» καταλήγει.

Τι είναι η προσωποαγνωσία

Ερευνητές πραγματοποιούν μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι αναζητώντας ανθρώπους που είχαν κάποιο πρόβλημα στην αναγνώριση προσώπων, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από προσωποαγνωσία. «Πρόκειται για το είδος των ανθρώπων που μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μία ταινία» δήλωσε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Σουόνσι Δρ. John Towler και πρόσθεσε «μπορεί να παρακολουθούν το Game of Thrones και επειδή όλοι έχουν μακρυά μαλλιά και μούσια να μη μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται εκεί». H επίκτητη προσωποαγνωσία είναι ένα αποτέλεσμα βλάβης στον εγκέφαλο από τραυματισμό των μερών που ελέγχουν την αναγνώριση των προσώπων, ενώ η αναπτυξιακή προσωποαγνωσία από την οποία πάσχουν άνθρωποι εκ γενετής προκύπτει εξαιτίας της «διακοπής» της επικοινωνίας μεταξύ δύο διαφορετικών μερών του εγκεφάλου.

Η Δρ. Jodie Davies-Thompson, η οποία είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιο είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο δυσλειτουργεί τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός προγράμματος αποκατάστασης για ανθρώπους με προσωποαγνωσία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των περιοχών και επιπρόσθετα θα αυξήσει την ικανότητα των πασχόντων να αναγνωρίζουν πρόσωπα».

Η ομάδα υποστήριξης, Face Blind UK, δήλωσε πως οι εμπειρίες ανθρώπων όπως η Boo James είναι κοινές και η προσοχή που δόθηκε στο ζήτημα βοήθησε αρκετά. «Αν οι άνθρωποι εστιάζουν στις διαφορές τότε θα μπορέσουν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται, ακόμα και να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους πάσχοντες», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Οργάνωσης Hazel Plastow.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ