Καφέ στην Ιαπωνία βρήκε έναν τρόπο να απασχολεί παράλυτους ανθρώπους ως σερβιτόρους

Οι σερβιτόροι ρομπότ δεν είναι μια νέα έννοια στην τεχνολογική σφαίρα. Χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορες καφετέριες, όπως στο εστιατόριο Naulo στο Νεπάλ, το οποίο απασχολεί τρεις ανθρωποειδείς σερβιτόρους με το όνομα «Gingers».

Ωστόσο, μία start up εταιρεία, η Ory Lab έχει πάει αυτή την ιδέα σε ολοκαίνουργιο επίπεδο.

Αυτό το μήνα άνοιξε ένα καφέ Dawn Ver Beta στο Τόκιο της Ιαπωνίας για δύο εβδομάδες. Χρησιμοποίησε τα ρομπότ της Orly Lab για να εξυπηρετήσει τους πελάτες και η πιο λαμπρή ιδέα για αυτό το καφέ είναι ότι όλα τα ρομπότ ελέγχονται εξ αποστάσεως από άτομα με ειδικές ανάγκες και σοβαρές αναπηρίες, με μοναδικό σκοπό να βοηθηθούν ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ανεξαρτησία στη ζωή τους.

Υπήρχαν 10 άτομα που εργάζονταν στο καφέ. Οι εργαζόμενοι υπέφεραν από ασθένειες όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και άλλες βλάβες του νωτιαίου μυελού. Κατήυθυναν από το σπίτι τους ρομπότ που ονομάζονταν OriHime-D, και πληρώθηκαν 1.000 γιεν ($ 9) την ώρα.

Τα ρομπότ ελέγχονταν με τη βοήθεια ενός υπολογιστή που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών των ανθρώπων που είχαν συνδεθεί από το κρεβάτι. Τους επέτρεψε να κινούν τα ρομπότ, να τους κάνουν να μαζεύουν αντικείμενα και μάλιστα να μιλάνε με τους πελάτες. Ουσιαστικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτά τα ρομπότ ως «εντολοδόχους». “Θέλω να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κινήσουν το σώμα τους μπορούν να εργαστούν πάρα πολύ”, δήλωσε ο Kentaro Yoshifuji, Διευθύνων Σύμβουλος του Ory Lab. Inc.

Ωστόσο, αυτή η καφετέρια, ήταν ανοικτή μόνο για μερικές εβδομάδες. Οι δημιουργοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν χρήματα για να την λειτουργήσουν σε μόνιμη βάση το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ