«Μαμά, δεν με παίζουν τα παιδιά»: Τι κάνουμε αν δεν έχει παρέα στο σχολείο

Πηγαίνει Α’ Δημοτικού και συνεχώς η μικρή μου κλαίει, δεν θέλει να πηγαίνει στο σχολείο και δεν μπορώ να την ηρεμήσω. Λέει ότι δεν την παίζει κανείς.

Είναι μόνη της, είναι κλειστός χαρακτήρας και πολύ ντροπαλή και δεν ανοίγεται εύκολα. Σκέφτομαι να την αλλάξω σχολείο να την πάω εκεί που είναι η ξαδέλφη της. Εσείς τι με συμβουλεύετε;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι αρκετός καιρός που έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και τέτοιες συμπεριφορές συνήθως τείνουν να έχουν ισορροπήσει και τα «πρωτάκια» μας να έχουν προσαρμοστεί πια. Όμως, δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια ούτε όλοι οι χαρακτήρες.

Θα σας πρότεινα να καλούσατε στο σπίτι σας ένα ή δύο παιδάκια για αρχή, ίσως τη διπλανή της στο θρανίο, ώστε να αρχίσει να δημιουργεί έναν μικρό κύκλο.

Επίσης, εσείς μπορείτε να είστε ένα πρότυπο για εκείνη και να καλείτε φίλους σας στο σπίτι προκειμένου να βλέπει πως και οι γονείς έχουν δικούς τους φίλους.

Το να την πάτε σε άλλο σχολείο, ώστε να έχει την ξαδέρφη της δεν σημαίνει πως θα αποκτήσει τη δεξιότητα να κάνει φιλίες ή να προσεγγίζει άλλα άτομα. Το σημαντικό είναι το παιδί να μην παρεμποδίζεται από τη συστολή του στις κοινωνικές του σχέσεις και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως στις κούνιες και στις διακοπές.

Αν εσείς αντιληφθείτε  πως η δυσκολία του παιδιού παραμένει είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να σας βοηθήσει πιο διεξοδικά.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική παιδαγωγός – MA Special Educational Needs

boro.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ