Τα Ποντιακά σωματεία Αυστραλίας, ΗΠΑ και Καναδά στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη

Με τις δικές του ξεχωριστές ανακοινώσεις τοποθετήθηκαν οι τρεις Ομοσπονδίες του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού, σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική για τις προσβλητικές δηλώσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού εναντίον του, Ποντιακής καταγωγής, προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
“Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος”
Και από τους ουρανούς από κει που βρίσκονται ο Χρήστος Αντωνιάδης ο μέγας νευροχειρουργός και ποιητής των Ποντίων μαζί με τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, μας κοιτούν και απορούν. Απορούν διότι θα περίμεναν οι στίχοι αυτού του εκπληκτικού τραγουδιού να έχουν αλλάξει τα μυαλά της εγχώριας αντιποντιακής Διαπλοκής.
Τελικά όχι. Παραμένουν οι ίδιοι και χειρότεροι.
Η επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά το ποδόσφαιρο.
Και δεν την κρίνουμε με βάση καμιά οπαδική προτίμηση.
Η πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού όσοι επέζησαν από το Κεμαλικό και Οθωμανικό τέρας, διεσώθησαν στην Ρωσία και Γεωργία. Και κατά κύματα από το 1922 έρχονται στην Ελλάδα. Στην Σοβιετική Ένωση ήταν απλά οι Greki. Οι Έλληνες με γλώσσα τα Ρωμέικα. Τα Ελληνικά Πόντου. Την τρισχιλιόχρονη Ομηρική διάλεκτο. Εδώ έγιναν “Ρώσοι, Τσετσένοι, Απχάζιοι”. Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τι άποψη έχουν για έναν απλό μεροκαματιάρη στο Σοχούμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, την Συμφερούπολη. Καλούμε την Πολιτεία και όλα τα κόμματα να λάβουν θέση στην προσπάθεια διχασμού της χώρας την κρίσιμη ώρα της Τουρκικής απειλής. Διότι δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μέσον όπου καθρεπτίζονται συλλογιστικές και στρατηγικές.
Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μας τίμησε με την φιλία του.
Δεν θα προβούμε σε πλειοδοσία επαίνων για όσα έχει πράξει πολλές φορές χωρίς προβολή. Ως αδερφοί του φίλοι και συμπατριώτες Έλληνες Πόντιοι, δηλώνουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό του, τις ιδέες του, το πάθος του για την Πατρίδα μας, την γλώσσα και Ιστορία της που μόνο με πράξεις στήριξε.
Και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ αλλά και με το τηλεοπτικό “Κόκκινο Ποτάμι” που είναι μια πολύτιμη υπόμνηση σε κάθε αναθεωρητή της Γενοκτονίας: “Η αλήθεια νικά πάντα στο τέλος το ψέμα, την προπαγάνδα, την διαπλοκή”.
Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του Προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομάδας του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη αναρωτηθήκαμε εάν η εκπαίδευση και η μόρφωση στην Πατρίδα μας έχει κάποια «κενά». Προφανώς έχει, διότι κάποιοι δεν έμαθαν καλά την Ιστορία του τόπου τους, της Πατρίδας τους, τους αγώνες που έδωσαν “οι ξένοι” οι Έλληνες του εξωτερικού. Η εθνική αφύπνιση των Ελλήνων της Διασποράς, των ομογενών και των απόδημων Ελλήνων ήταν οι κύριοι φορείς του επαναστατικού πνεύματος κατά των Οθωμανών το 1821. Οι Λόγιοι και οι απόδημοι και εξόριστοι Διανοούμενοι, οι πάροικοι στις χώρες του εξωτερικού, ήταν αυτοί που προετοίμασαν το έδαφος για την ελληνική επανάσταση. Οι Εθνικοί Ευεργέτες της Ελλάδας μας ήταν οι περισσότεροι, είτε γεννημένοι είτε μεγαλωμένοι στο Εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες και εκατοντάδες ίσως. Ο Ελληνισμός του Πόντου υπήρξε για χιλιάδες χρόνια, ασχέτως της απόστασης του από την κεντρική Ελλάδα διαρκής και ζωντανός μέχρι που τα χέρια των Τούρκων-Οθωμανών σταμάτησαν την άνθισή του σκοτώνοντας 353.000 χιλιάδες ανθρώπους, 353.000 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Διότι Έλληνες ήταν και αυτοί στον Πόντο και αυτοί στην Μικρά Ασία και αυτοί στην Καππαδοκία και αυτοί στην Ανατολική Θράκη και αυτοί στην Βόρεια Ήπειρο.
Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να αμφισβητήσει την ελληνικότητα αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν διωγμούς, υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο γιατί ήταν «Έλληνες Χριστιανοί». Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις του τύπου «Αφήνετε έναν Ρώσο ν’ αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού» αναφερόμενος σαφώς στο πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΟΚ κ. Ιβαν Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης είναι ένας Έλληνας Πατριώτης, ένας Έλληνας της διασποράς και ένας Έλληνας με Ποντιακή καταγωγή που στηρίζει χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο. Συντασσόμαστε απόλυτα με αυτό που ανέφερε σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 της Θεσσαλονίκης, η κ. Σαχινίδου δηλώνοντας ότι: Δε θα ανεχτούμε ως οργανωμένος Ποντιακός χώρος να αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη «Ρώσο», γιατί στο πρόσωπο του προσβάλλουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι τέτοιου είδους εκφράσεις προσβάλλουν τον Ποντιακό Ελληνισμό Παγκοσμίως. Διότι κ. Πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού, υπάρχουν Πόντιοι που γεννήθηκαν και ζούνε σήμερα στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, θα τους αρνηθείτε εσείς, με τέτοιους χαρακτηρισμούς, την Ελληνικότητά τους, την Ποντιακή καταγωγή τους; Αυτοί οι Έλληνες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να μην χαθεί η Ελληνικότητα τους να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα τους. Δημιουργούν και ιδρύουν σωματεία, κοινότητες, κτίζουν εκκλησίες και σχολεία. Και εσείς θα τα μηδενίσετε όλα αυτά με τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;
Οι Έλληνες του εξωτερικού ήταν και είναι οι στυλοβάτες και υποστηρικτές της Εθνικής μας ταυτότητας. Εμείς οι Πόντιοι υποφέραμε, πονέσαμε, κλάψαμε νεκρούς αλλά ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Διασκορπιστήκαμε για να γλυτώσουμε από το μαχαίρι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είμαστε περήφανοι διότι παρότι ζήσαμε την ρατσιστική επίθεση από τον γηγενή πληθυσμό της κυρίας τότε Ελλάδας, όταν ξεριζωθήκαμε από τα χώματα τα Ποντιακά και τα χώματα της Μικράς Ασίας, εμείς διαπρέψαμε. Διαπρέψαμε εμείς οι «Τουρκόσποροι» εμείς οι «Άπιστοι». Προσφέραμε στην Ελλάδα μας. Προσφέραμε στα χωριά και στις πὀλεις που εγκατασταθήκαμε. Ήμασταν νοικοκυραίοι και παραμείναμε νοικοκυραίοι. Ακούσαμε πολλές φορές τα απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε ποτέ να διαπρέψουμε, να γίνουν τα παιδιά μας επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικοί, γιατροί.
κ. Πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού η χθεσινή σας δήλωση θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήταν «ατυχής» και δεν έγινε σκοπίμως για να απαξιωθεί ένας άνθρωπος Ποντιακής καταγωγής μα πάνω από όλα Έλληνας. Ο κ. Ιβαν Σαββίδης έχει προσφέρει και προσφέρει συνεχώς στην Πατρίδα του με κάθε δυνατό τρόπο. Εμείς θα θέλαμε να τον εντάξουμε στους ζώντες Εθνικούς μας Ευεργέτες και πιστεύουμε ότι μαζί μας θα συμφωνήσουν όχι μόνο οι πανταχού Έλληνες του Πόντου αλλά όλοι οι Έλληνες.
Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά καλείται να τοποθετεθεί σε μια άκρως απαράδεκτη, προσβλητική, και ρατσιστική ανακοίνωση προερχόμενη απο την Πατρίδα μας.
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στις 23 Γενάρη σε ανακοίνωση της προσβάλλει τον Ιβάν Σαββίδη και στο πρόσωπο του τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου στις πέντε ηπείρους, αποκαλώντας τον “Ρώσο”. Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στην πορεία και το έργο του Ιβάν Σαββίδη, καθώς είναι γνωστό σ’ όλους.
Θα σταθούμε στο γεγονός ότι ένα σωματείο, που ο πρόεδρος του καυχέται για την καταγωγή του από την Υψηλή του Πόντου και τους Υψηλάντηδες, ένας πρόεδρος που οικονομικά στήριξε το Μνημείο Γενοκτονίας του Πειραιά, σε ένα συνεχόμενο ρατσιστικό κρεσέντο προσβάλλει ένα άξιο συμπατριώτη μας της Διασποράς, και ταυτόχρονα όλους εμάς τους Έλληνες της Διασποράς. Δυστυχώς ένα μεγάλο σωματείο με λάθος καθοδήγηση, πρόεδρο και αρχές έχει απότομα γίνει πάρα πολύ μικρό.
Εμείς οι Έλληνες του Πόντου μετά την γενοκτονία των προγόνων μας σκορπίσαμε από την προγονική μας πατρίδα, τον ιστορικό Πόντο και βρήκαμε καταφύγιο σε πάρα πολλές περιοχές και χώρες. Εμείς οι Έλληνες της διασποράς μπορεί να μην ζούμε στην Ελλάδα, αλλά η αγάπη για τη πατρίδα μας είναι αδιαπραγμάτευτη και έμπρακτη καθημερινά και εκτός της Ελληνικής Ποντιακής καταγωγής είμαστε και πολίτες της χώρας που διαμένουμε. Δεν ανεχόμαστε διασπαστικές, ρατσιστικές δηλώσεις για Έλληνες και για “ξένους”.
Τιμούμε την χώρα που διαμένουμε και πάντα την πατρίδα μας της Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες της Διασποράς, πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά απαιτούμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να πράξει πλέον το αυτονόητο και να πατάξει την ρατσιστική συμπεριφορά από όπου και αν προέρχεται και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους ακολουθούν την ανομία του Φαρ Ούεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ