Στη ζωή σου να έχεις πολλούς γνωστούς, λίγους φίλους και κανέναν ανάγκη

Ο εαυτός μας είναι το πληγωμένο μας παιδί, που θέλει την αγάπη μας και την αποδοχή μας. Θέλει να τον κανακέψουμε και τον συγχωρήσουμε για λάθη ή παραλείψεις.

Στέκομαι στα πόδια μου δεν σημαίνει ότι είμαι σκληρός, κρύβω τα συναισθήματά μου ή αρνούμαι να δοθώ σε μία σχέση. Στέκομαι στα πόδια μου σημαίνει ότι ξέρω ποιος είμαι, ξέρω τι θέλω από τη ζωή μου και αφήνομαι στην ροή, εμπιστεύομαι τις καταστάσεις που έρχονται και παίρνω από κάθε συγκυρία της ζωής μου, ό,τι καλύτερο έχει να μου δώσει.

Κι όταν γνωρίζω ποιος πραγματικά είμαι δεν ψάχνω την «κακιά μητριά» για να ρίξω πάνω της όλη την ευθύνη για τα δεινά μου. Καθημερινά στην ζωή μας κάνουμε επιλογές. Όπως λέει κι ο Καβάφης, «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα, που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε». Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από σταυροδρόμια που καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Αριστερά ή δεξιά, μπρος ή πίσω, ναι ή όχι, εδώ ή εκεί, αυτός ή ο άλλος… Επιλογές…

Μια καλή αρχή είναι να ξανασυστηθούμε με τον εαυτό μας, να τον κοιτάξουμε στα μάτια βαθιά και να τον ρωτήσουμε «τι θέλεις;». Να κοιτάξουμε τον καθρέφτη της ψυχής μας με την ίδια προσήλωση που κοιτάμε τον καθρέφτη στο μπάνιο μας, αναζητώντας τυχόν ατέλειες στο πρόσωπό μας.

Κανέναν να μην έχεις ανάγκη.. Να μην παρακαλάς.. Να μην ζητάς χάρες.. Μόνος σου! Να ξεκινάς από την αρχή.. Από το μηδέν.. Μόνος!!

Μην αφήνεις τον οποιονδήποτε να σου πει το πως πρέπει να αισθάνεσαι. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πως πρέπει να αισθανόμαστε. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να μάθουμε γιατί αισθανόμαστε, όπως αισθανόμαστε, αλλά εμείς, και μόνο εμείς, είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη δύναμη να υπαγορεύουμε τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας.

Η ζωή συνεχίζεται… η μέρα, η ώρα, το λεπτό, ο χρόνος. Όλα συνεχίζουν την πορεία τους.

Δεν είναι μια απαισιόδοξη οπτική. Αντιθέτως είναι κάτι το θετικό. Πρόκειται για τη στάση που κρατάς απέναντι στο παρόν – υπερασπιζόμενος τον εαυτό σου κατά της δυσφήμισης, της συκοφαντίας, και οτιδήποτε τέτοιου είδους καταστάσεων που μπορεί να βιώνεις- γνωρίζοντας ότι το αύριο θα είναι πάντα εκεί.

Χρειάζεται μια συνειδητή προσπάθεια για να αποβάλεις την αρνητικότητα. Μια αναπτυξιακή ψυχολόγος, γράφει ότι «η αρνητικότητα είναι σαν το παθητικό κάπνισμα, κάτι που σημαίνει ότι προέρχεται από ανθρώπους που την χρειάζονται, αλλά είναι κάτι που όλοι μπορούμε να αποφύγουμε».

Μπορείς να επιλέξεις να παλέψεις ενάντια στη σκέψη ότι δεν είσαι αρκετός. Μπορείς να απομακρύνεις τους ανθρώπους εκείνους που σε περιορίζουν.

Μπορείς να αποφύγεις αυτά τα συναισθήματα που νιώθεις ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος απλά και μόνο επειδή κανείς δεν το κάνει.

“Δεν έχω ανάγκη κανέναν για να είμαι καλά… μονάχα εμένα!”

Στη ζωή σου να έχεις πολλούς γνωστούς, λίγους φίλους και κανέναν ανάγκη - Εικόνα 2

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ