Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια

Σε μία περιοχή την οποία διέσχιζε συχνά ο γέροντας Παΐσιος

Ένα ιδιαίτερο, αλλά πανέμορφο εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο, έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό ενός υπεραιωνόβιου δέντρου, σε ένα χωριό της Κόνιτσας. Στο μικρό αυτό εκκλησάκι χωράνε μετά βίας δύο άτομα, ενώ έξω ακριβώς από την είσοδο του κυματίζει η ελληνική σημαία. Πρόκειται για ένα σημείο, από το οποίο περνούσε συχνά ο γέροντας Παΐσιος την περίοδο της νιότης του.

Συγκεκριμένα, το ιδιαίτερο αυτό εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς), προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου και βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής ο Άγιος συνήθιζε να περνά από εκείνο το σημείο όταν ήταν νέος, προκειμένου να φτάσει στο κοντινό χωριό Αμάραντος, όπου έκανε ξυλουργικές εργασίες.

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 2

Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι τραβάει τα βλέμματα όσων διέρχονται από την περιοχή και ήδη έχει γίνει πόλος έλξης αμέτρητων πιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες το δέντρο αυτό έχει μεγάλη ιστορία, καθώς παλαιότερα ταξιδιώτες, που κινούνταν στην περιοχή έχουν περάσει νύχτες στο εσωτερικό του, γύρω από αναμμένη φωτιά για να ζεσταθούν.

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 3

Έχει υπάρξει καταφύγιο για πολλά άτομα, που βρέθηκαν στην περιοχή σε περιόδους κακοκαιρίας, αφού βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο για πάνω από τρεις αιώνες!

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 4

Ωστόσο, στο πέρασμα του χρόνου υπέστη μεγάλες καταστροφές, όμως σώθηκε χάρη σε έναν κάτοικο του χωριού της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος αποφάσισε να το μετατρέψει σε προσκυνηματικό τόπο του Αγίου Παϊσίου.

Το δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε έτσι σε δενδροκκλησιά. Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα και μέσα φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παϊσίου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 5 Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 6 Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 7 Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 8 Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 9

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 10

Κόνιτσα: Έφτιαξαν εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου μέσα σε υπεραιωνόβιο δέντρο εκκλησάκια - Εικόνα 11

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ