Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο

Ενδιαφέροντα

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας ήθελε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ότι τα χρώματα δεν χωρίζονται σε κοpιτσίστικα και αγοpίστικα, μετά από την κοροϊδία που δέχθηκε ένας μαθητής της επειδή τα παπούτσια του είχαν ροζ χρώμα.

Αφορμή για το συγκεκριμένο μάθημα στάθηκε ένα περιστατικό πριν 2 μήνες περίπου, όταν ένα αγοpάκι πήγε κλαίγοντας για να της πει πως τον είπαν «γυναίκα» επειδή στα αθλητικά του παπούτσια υπήρχαν μερικά ροζ σημεία.

Κάποια άλλη μέρα κι ενώ ζωγράφιζε στον πίνακα καρότα, καρδούλες και μπαλόνια για την πράξη της πρόσθεσης, κάποια αγοpάκια γέλασαν και είπαν ότι η άσκηση με τις καρδούλες είναι μόνο για τα κοpίτσια. «Τι εννοείτε, τα αγόpια δεν έχετε καρδούλα;;;» ρώτησε και έμειναν να την κοιτάνε σαν να τους είχε μόλις εξηγήσει το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας: Ξεκίνησε με την επιλογή ενός παιχνιδιού

Ξεκίνησαν, λοιπόν, μοιράζοντάς τους κόλλες με το παρακάτω ερώτημα και τα δύο αυτά παιχνίδια, χωρίς να αναφέρει τις λέξεις κούκλα και σπαθί.

 

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 1

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 2

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα αγοpάκια διάλεξαν το σπαθί και τα κοpιτσάκια την κούκλα.

Στη συνέχεια μοίρασε το ίδιο ερώτημα με τα ίδια αντικείμενα, με τη διαφορά όμως ότι τώρα ήταν χρωματισμένα. (Σε έγχρωμη εκτύπωση για προφανείς λόγους).

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας: Η επιλογή άλλαξε όταν τα παιχνίδια πήραν χρώμα

Κατάλαβαν ότι κάπου υπάρχει παγίδα και άρχισαν να γελούν αμήχανα αλλά σύντομα διάλεξαν και πάλι παιχνίδι. Το 1/3 των παιδιών άλλαξαν τώρα την επιλογή τους και διάλεξαν το παιχνίδι του οποίου τα χρώματα «ταιριάζουν» στο φύλο τους. Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν διάφορες γνώμες: «Σπαθί ήθελα πριν, σπαθί ήθελα και μετά», «Τώρα η κούκλα έγινε αγοpίστικη» κ.α. ενώ τα παιδάκια που άλλαξαν επιλογή παραδέχτηκαν πως κοίταξαν μόνο το χρώμα και όχι το ίδιο το παιχνίδι.

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας: Τα χρώματα δεν απειλούν την ταυτότητά μας

Έπειτα ακολούθησαν κάποιες εικόνες με τις οποίες προσπάθησε να τους δώσει να καταλάβουν πως τα χρώματα δεν απειλούν την ταυτότητά μας, ούτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, ούτε τα ρούχα ή τα παιχνίδια μας. Είναι κοpίτσια, είναι αγόpια και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Θέλω να είναι ελεύθερα να παίζουν με ό,τι τους αρέσει, να ντύνονται όπως τους αρέσει, να τρώνε, να τραγουδούν και γενικά να ζουν απαλλαγμένα από απαγορεύσεις στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 3

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 4

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 5

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας: Η επόμενη φάση αφορούσε επαγγέλματα

Το δεύτερο μέρος του μαθήματος είχε να κάνει με τα επαγγέλματα. Τους μοίρασε κόλλες με τις παρακάτω εικόνες ζητώντας να αντιστοιχίσουν τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν διάφορα επαγγέλματα με το πρόσωπο που τα εξασκεί. (άντρας ή γυναίκα). Πριν προλάβει να το διευκρινίσει, ένα αγοpάκι την ρώτησε «Κι αν κάποιο το κάνουν και οι δύο;» «Θα το αντιστοιχίσετε και με τους δύο». Όσο εξηγούσε τη δραστηριότητα δεν κατονόμασε τα επαγγέλματα για να μη δώσει «φύλο» στις λέξεις και τα προϊδεάσει. (π.χ. Αυτά τα αντικείμενα έχουν να κάνουν με τη μαγειρική, αυτά με το χτίσιμο κτλ). Για τον ίδιο λόγο επέλεξε μόνο αντικείμενα και όχι ανθρώπινες φιγούρες. (εκτός από το μπαλέτο που όσα αντικείμενα βρήκα παρέπεμπαν σε γυναίκα.)

 

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 6

 

Σχεδόν όλα τα παιδιά αντιστοίχισαν στη γυναίκα τη μαγειρική, το μπαλέτο και το κομμωτήριο, ενώ στον άντρα το χτίσιμο, τον διαιτητή και τον πιλότο. Πολλά παιδιά ωστόσο έβαλαν και στον άντρα το κομμωτήριο και τη μαγειρική κι επίσης τον διαιτητή στη γυναίκα, εξηγώντας πως τα έχουν δει όλα αυτά. Έτσι, προχωρήσαμε στις επόμενες φωτογραφίες με ανθρώπους που εξασκούν επαγγέλματα ασυνήθιστα για το φύλο τους.

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 7

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 8

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 9

Συμφωνήσαν πως άντρες και γυναίκες μπορούν να κάνουν σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει με τις ικανότητες που απαιτεί το κάθε επάγγελμα, όπως η σωματική δύναμη, η δεξιοτεχνία κ.α. και το ποιοι άνθρωποι τις διαθέτουν.

 

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 10

Το ξεχωριστό μάθημα μίας δασκάλας: Η απάντησή τους στην ερώτηση τι επάγγελμα θέλουν ν’ ακολουθήσουν

Ξεκινάει το πρώτο: «Ποδοσφαιριστής ή τραγουδιστής», το δεύτερο: «τραγουδίστρια»…

 

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 11

Σχεδόν όλα παραδέχτηκαν ότι το είχαν πει αυτό «όταν ήταν μικρά»! Κι έτσι μιλήσαμε για σύγχρονους σούπερ-ήρωες και πριγκίπισσες.

Κορόιδεψαν τον συμμαθητή τους για τα ροζ παπούτσια του και η δασκάλα το αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο - Εικόνα 12

Όταν χρειάζεται να τους μοιράσει χρωματιστά χαρτιά για κάποια δραστηριότητα, δε διαλέγει τα χρώματα αλλά δίνει στην τύχη, κάτι που το έχουν συνηθίσει πλέον και λένε και από μόνα τους «Δεν έχει να διαλέγουμε!».

Κάτι άλλο που τη διευκολύνει πολύ είναι να μην ψάχνει κάθε φορά «αγοpίστικα» και «κοpιτσίστικα» αυτοκόλλητα και σφραγίδες αλλά να χρησιμοποιεί παρόμοιες φιγούρες για όλους, ζωάκια, μπάλες, σχολικά είδη, ανθρωπάκια κτλ.

Πλέον κανείς δεν ξεχωρίζει τα αυτοκόλλητα και μάλιστα ένα αγοpάκι που του έτυχε στο τετράδιο αυτοκόλλητο με ένα κοpίτσι που τα μαλλιά της ανέμιζαν και είπε: «Χαχα! Εμένα μου έβαλε μια τρελή!».

Κι αυτά γιατί δεν ονειρεύεται για τα αγόpια να γίνουν οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων, ατρόμητοι, καταπιεσμένοι, χωρίς ίχνος συναισθημάτων και αδυναμιών, ούτε για τα κοpίτσια να γίνουν άβουλες πριγκίπισσες που πάντα θα περιμένουν κάποιον να τους σώσει. Θέλει να σώζονται μόνες τους και αργότερα να σώζουν κι άλλους.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ