Μία ταινία την εβδομάδα, ένα βιβλίο τον μήνα, ένα ταξίδι τον χρόνο

Μέρες φεύγουν, μέρες έρχονται. Μέρες πιεστικές, με τα προγράμματά μας να είναι γεμάτα δραστηριότητες, επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις, με μόνιμο φόντο στο κάδρο της καθημερινότητάς μας, το άγχος του να πετύχουμε σε όλους τους τομείς, να είμαστε επαρκείς μην τυχόν κι υστερήσουμε σε κάποιον τομέα.

Ακλόνητος σύμμαχός μας είναι ποιος άλλος, από τον εαυτό μας.

Φυσικό επακόλουθο είναι, ωστόσο, από τις αλλεπάλληλες μάχες με την καθημερινότητα, ο εαυτός μας να φθείρεται, να κουράζεται, να ατονεί. Οφείλουμε, λοιπόν, με σκοπό να στηρίξουμε αυτόν τον ισχυρό σύμμαχο, να τον ψυχαγωγούμε, να τον γεμίσουμε με εφόδια, με κίνητρα και να του παρουσιάζουμε νέους ορίζοντες. Ανεξαρτήτως του προγράμματος μας, θα ήταν ιδανικό να θέσουμε ως σκοπό να παρακολουθούμε μία ταινία την εβδομάδα, να διαβάζουμε ένα βιβλίο τον μήνα και να πραγματοποιούμε ένα ταξίδι το χρόνο.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας είναι πλήρες -γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όμως, ας αναλογιστούμε την ευχαρίστηση του να ξεκλέψουμε λίγες ώρες για να παρακολουθήσουμε μια ωραία ταινία, ένα συγκινητικό ρομάντζο, μια αστυνομική περιπέτεια, μια ευχάριστη κωμωδία. Ας διαλέξουμε μια νύχτα την εβδομάδα, δημιουργώντας τη δική μας βραδιά σινεμά. Με φίλους ή χωρίς, με το ταίρι μας ή και μόνοι μας, εμπλουτίζοντάς τη, βεβαίως, με τα κατάλληλα συνοδευτικά σνακ. Να καθιερώσουμε μια βραδιά, αφιερωμένη στην ψυχαγωγία του εαυτού μας, ως ευκαιρία να ξεφύγουμε λίγο από την πίεση και το άγχος της εβδομάδας.

Επιπροσθέτως, ας θέσουμε ως σκοπό να διαβάζουμε ένα βιβλίο τον μήνα. Ο πλούτος των βιβλίων είναι αδιαμφισβήτητος, η ποικιλία των θεμάτων δε, είναι ούτως η άλλως εκτενής και φυσικά ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το θέμα του βιβλίου ή ο συγγραφέας, αλλά η τριβή με το ίδιο το βιβλίο· η αναζήτηση του τι πραγματικά μας αρέσει να διαβάζουμε, τι πραγματικά προκαλεί τέρψη στην ψυχή μας, τι είναι αυτό που ταξιδεύει το μυαλό μας. Κι όταν καταφέρνουμε να ανακαλύψουμε ένα βιβλίο που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, η ανάγνωσή του γίνεται εθιστική, μας γίνεται απαραίτητο το να ξεκλέψουμε έστω και μισή ώρα από την ημέρα μας, για να το προχωρήσουμε. Άλλωστε, το βιβλίο αποτελεί μία από τις θρεπτικότερες τροφές για την ψυχική μας υγεία.

Εκτός αυτών, τα ταξίδια είναι σίγουρα ανανεωτικά, μας γεμίζουν με ενέργεια, με παραστάσεις, με εικόνες από νέα μέρη και φυσικά νέες εμπειρίες. Ας αναλογιστούμε πόσο ενδιαφέρον φαντάζει να καταφέρνουμε έστω και μία φορά τον χρόνο να πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Οι οικονομικές συγκυρίες της εποχής είναι σίγουρα δύσκολες, αλλά με έναν σωστό οικονομικό έλεγχο και μια καλή έρευνα αγοράς, μπορούμε εύκολα να ανακαλύψουμε ποικίλους οικονομικούς προορισμούς. Προορισμούς, που θα προσφέρουν μια αλλαγή στην καθημερινότητά μας, ένα ξεμπλοκάρισμα από το φορτωμένο πρόγραμμά μας, μια διαφυγή από το άγχος και την πίεση των απαιτήσεων της ζωής μας. Αναλογιστείτε, επίσης, το κίνητρο που θα μας δίνεται κατά τον σχεδιασμό του ταξιδιού, αλλά και στην αναμονή του, έχουμε κάτι ευχάριστο να περιμένουμε για να αντλούμε θάρρος και δύναμη, στις καθημερινές δυσκολίες.

Η ουσία είναι, πως κόντρα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, οφείλουμε να αξιοποιούμε χρόνο για τον εαυτό μας, προσφέροντας του στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης. Τι πιο όμορφο λοιπόν από τις ταινίες, τα βιβλία και τα ταξίδια;

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κιχώτης
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Πηγή: pillowfights.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ