Ο Bill Gates ΔΕΝ παρήγγειλε το πολυτελές σκάφος “Aqua”

Πρόσφατα κυκλοφόρησε, και μάλιστα ευρέως, είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates παρήγγειλε το υπερπολυτελές σκάφος Aqua, αξίας 644 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, έχει διαψευστεί οποιαδήποτε σχέση του Bill Gates με το συγκεκριμένο “superyacht”.

Πώς κυκλοφόρησε η είδηση;
Το υπό κατασκευήν Aqua σχεδιάστηκε ως ένα superyacht, υπερπολυτελές σκάφος 112 μέτρων που κινείται με υγροποιημένο υδρογόνο ως καύσιμο και παρουσιάστηκε στην έκθεση των νέας γενιάς γιοτ στο Μονακό το 2019 από την ολλανδική εταιρία Sinot Yacht Architecture & Design.

Η είδηση περί έμπρακτου ενδιαφέροντος και παραγγελίας αυτού του σκάφους από τον δισεκατομμυριούχο B. Gates κυκλοφόρησε αρχικά σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης (με αρχική πηγή την telegraph.co.uk στις 8 Φεβρουαρίου), και σύντομα αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικές ιστοσελίδες, είτε με τον ισχυρισμό ότι αγόρασε, είτε ότι παρήγγειλε το “Aqua”.

Τι ισχύει;
Αφού η “είδηση” έκανε τον κύκλο του διαδικτύου, η εταιρία Sınot προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση στις 10 Φεβρουαρίου με τίτλο “Aqua Not Sold!” (Το “Άκουα” δεν πουλήθηκε!”), αρνούμενη οποιανδήποτε οικονομική, επιχειρηματική ή εμπορική σχέση με τον Bill Gates ή αντιπροσώπους του, πόσω μάλλον την πώληση του σχεδιασθέντος σκάφους.

Τη διάψευση της προαναφερθείσας είδησης για ενδιαφέρον και παραγγελία του σκάφους εκ μέρους του Bill Gates βρίσκουμε τόσο σε ρεπορτάζ βρετανικών μέσων (π.χ. πρακτορείο BBC), όσο και ελληνικών, που διόρθωσαν την πληροφορία (ενδεικτικό παράδειγμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ